Oud papier ligt klaar om opgehaald te worden. (Foto: Robbert Beurse).

Zoeterwoude wil weer huis-aan-huis papier ophalen

In opdracht van de gemeente Zoeterwoude heeft afvalverwerker Renewi afgelopen vrijdag de papiercontainers in het centrum van het dorp weggehaald. Buurtbewoners klaagden over geluidsoverlast en zagen geregeld bewoners van regiogemeenten grote hoeveelheden oud papier in de bakken gooien. Ook werden de containers meermalen in brand gestoken. Reden voor Zoeterwoude om de bakken weg te halen. Wethouder Mathieu Paardekooper is op zoek naar een alternatief. Hij ziet het liefst dat oud papier huis-aan-huis wordt opgehaald.

Voorlopig kunnen Zoeterwoudenaren hun papierafval kwijt bij de containers achter multifunctioneel centrum ‘Ons Huis’ aan het Kosterpad en bij de gemeentewerf. “En omdat de gemeentewerf alleen op de eerste en derde zaterdag van de maand geopend is, onderzoeken we of er op de andere zaterdagen tijdelijk een perscontainer bij sportpark Haasbroek gezet kan worden”, vertelt Paardekooper. De papierinzameling op het sportpark kan door vrijwilligers van de scouting en ijsclub worden begeleid. “Een mooie oplossing die we snel kunnen realiseren. We zijn al in gesprek met de betreffende partijen.”

Huis-aan-huis
Op de lange termijn zou de wethouder graag zien dat oud papier weer huis-aan-huis wordt opgehaald. “Voor de coronacrisis deden we dat ook. Toen met vrijwilligers van de scouting, ijsclub en fanfare, maar dit vond verwerker Renewi te gevaarlijk worden. We zijn dan ook nog op zoek naar een inzamelaar”, zegt Paardekooper.

Ondergronds
Het liefst ziet Paardekooper ondergrondse papiercontainers in het dorp verschijnen. “Ik zou dat graag willen. Ook voor glas. Maar helaas lukt dat niet in onze gemeente. De grond zit te vol met kabels en leidingen. Er is gewoon onvoldoende plek om de gaten te graven voor ondergrondse containers”, zegt de wethouder enigszins teleurgesteld.

De gemeente realiseert zich dat de druk op de papiercontainer bij Ons Huis door het weghalen van de centrale containers flink toeneemt. “We houden in de gaten of hij vaker geleegd moet worden dan nu het geval is”, belooft Paardekooper.

Maatschappij Politiek Zoeterwoude


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×