De politie deed uitgebreid onderzoek in de woning van het slachtoffer aan de Hofdijklaan. (Foto: Regio15).

Echtgenote ontkent moord op Bergoual en wijst naar medeverdachte

De 40-jarige Latifa T. ontkent ook maar iets te maken te hebben met de dood van haar man Mimoun Bergoual. Dat zei ze woensdag in de rechtbank. Voor het eerst heeft ze een nieuwe verklaring gegeven. Medeverdachte Zakaria C. (25) zou volgens haar de grote boosdoener zijn geweest. T. was woensdag voor het eerst zelf aanwezig in de rechtbank. Medeverdachte Youssef C. (32) was ook gekomen, net als Zakaria C. (25), die er de voorgaande zittingen wel bij was.

Zakaria C. zou Latifa T. hebben mishandeld, misleid en onder druk hebben gezet, beweert ze zelf. Een nieuwe getuige die een tijd met C. in de gevangenis heeft doorgebracht, zou haar verklaring mogelijk kunnen ondersteunen, waardoor nieuw onderzoek nodig is. Dat zegt het Openbaar Ministerie. C. zou tegen deze getuige in de gevangenis hebben toegegeven dat T. onschuldig is.

Vastgoedondernemer Mimoun Bergoual (66) werd op 29 december 2020 dood aangetroffen in zijn huis in Oud Ade. Hij zou zijn gewurgd of gesmoord. In eerste instantie werd door zijn echtgenote Latifa T. melding gedaan van een overval. Ze verklaarde dat vier onbekende mannen de woning waren binnengedrongen. Ze was daarop het huis uit gevlucht en meldde zich later die nacht bij de politie in Leiden.

Uiteindelijk werden T. en drie Fransmannen vorig jaar opgepakt in verband met de moord. Tijdens een eerdere zitting kwam naar voren dat T. en Zakaria C. geliefden van elkaar waren. Dit bleek uit WhatsApp-berichten die werden uitgewisseld tussen de twee. Zakaria C. gaf de affaire eerder al toe.

T. ontkende altijd iets met de dood van Bergoual te maken te hebben. Hoewel ze hierbij blijft, wilde ze nu toch haar verklaring veranderen. Volgens de nieuwe verklaring van T. zou Mimoun Bergoual op de hoogte zijn geweest van een dreiging die afkomsitb was van Zakaria C. en de andere mannen. Lativa T. en haar man Mimoun Bergoual zouden volgens haar samen hebben bedacht om Zakaria C. en de andere verdachten in de val te lokken en dan te verwonden. Dat zou vervolgens anders zijn verlopen.

Over de situatie in de woning zou T. eerder hebben verklaard dat ze door twee van de verdachten zou zijn vastgepakt, zei de officier van justitie woensdag. “Hun doel was niet om Bergoual te vermoorden, maar ze waren uit op geld en doorzochten de woning, heeft T. nu verklaard”, aldus de officier van justitie die verder nog niet alle details uit de nieuwe verklaringen kon toelichten. Er is eerst nog aanvullend onderzoek nodig. “Zo moet de getuige die een tijd met Zakaria C. in detentie heeft gezeten nog worden gehoord.”

In tegenstelling tot Zakaria C. heeft T. haar affaire met hem altijd ontkend. Zij meende dat een vrouw, ene Maria, een tijd over haar telefoon heeft beschikt. Berichten op haar telefoon van Zakaria C. en berichten die ze naar C. zou hebben gestuurd, zouden dan ook niet door haar zijn geschreven, maar door die Maria. Volgens de officier van justitie zou T. in haar nieuwe verklaring hebben toegegeven dat ze hier over heeft gelogen. Ze bleef met Zakaria C. appen, omdat ze hem moest uitlokken, heeft ze nu verklaard.

Een andere verdachte, Stevens S. (49), was niet op de zitting. Hij kreeg vorig jaar juli te horen dat hij het proces onder voorwaarden thuis af mag wachten. Hij zou medeplichtig zijn geweest door zijn auto beschikbaar te stellen en met de andere Fransman Youssef C. die dag van Frankrijk naar Oud Ade zijn gereden.

Onder de vingernagel van Youssef C. zijn volgens het OM sporen gevonden van het slachtoffer. C. zou volgens het OM met verdachte Stevens S. op de dag van de moord van Frankrijk naar Oud Ade zijn gereden. De twee bleken buurmannen van elkaar te zijn. Youssef C. zou bij de politie hebben verklaard dat hij die dag naar Nederland was gegaan om te bemiddelen in de relatie van T. en Bergoual. Buiten bij de woning bij een hek zou er een klein handgemeen hebben plaatsgevonden. “Op die manier is hij in zijn nek gekrabd en dat is het enige spoor dat naar mijn cliënt leidt”, zei zijn advocaat nog. Youssef C. heeft verklaard dat het 66-jarige slachtoffer nog in leven was toen hij terugreed naar Frankrijk.

De zaak zou woensdag eigenlijk inhoudelijk worden behandeld, maar dit wordt voorlopig uitgesteld. De volgende zitting is op 16 februari. De inhoudelijke behandeling vindt nu eind mei plaats.

112 Sleutelstad Leiderdorp Regio Overval Oud Ade


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×