Yogadocente Merel van Giffen en Lifecoach Jasper Mulder in Gezond071 over mediteren. (Foto: Gerry van Bakel).

Gezond071: Mediteren kun je leren, stap voor stap

Mediteren kan altijd en overal. De een doet het in stilte op een matje, de ander tijdens een wandeling door het park. ’s Ochtends, ’s avonds of de hele dag door, zoals lifecoach Jasper Mulder. Samen met yogadocent Merel van Giffen is hij te gast in het maandelijkse magazine Gezond071 over gezonde leefstijl.

In Gezond071 elke maand aandacht voor een thema op het gebied van gezonde leefstijl. In november is dat meditatie. Hoe kan mediteren je helpen? En wat is dan het beste moment van de dag en hoe doe je dat dan eigenlijk, mediteren?

Pijn
Dat mediteren ook kan helpen bij je gezondheid ondervond presentator Greet Meesters zelf nadat ze een fietsongeluk kreeg en een fikse schouderblessure opliep. “Door te mediteren, leerde ik met de pijn omgaan”, zegt Meesters. Niet dat meditatie de pijn wegneemt, maar het kan wel helpen dat de pijn niet voortdurend op de voorgrond treedt.

Kijk en luister hier de hele uitzending van Gezond071 over mediteren terug:

Merel van Giffen is yogadocente bij Yinspire en gebruikt ook meditatie daarbij. “Ik begin met meditatie omdat mensen vaak de les binnenkomen met alle drukte van de dag. Daarna gaan we dan door met yoga. Ik ben zelf ooit met meditatie begonnen met een hele eenvoudige oefening. Rustig tot vijftig tellen, steeds op je uitademing en als ik de tel kwijtraakte, begon ik weer opnieuw.” Een hele simpele oefening die je bijna overal wel kunt doen. Tegenwoordig gebruikt Van Giffen ook vaak een app, zoals Insight Timer.

Innerlijk
De vraag wat mediteren is, kan niet gemakkelijk beantwoord worden, vertelt Mulder, lifecoach bij Motifactor. “Het heeft een lange geschiedenis, was vaak religieus georiënteerd, maar heeft zich in het westen meer ontwikkeld richting yoga. Ik zelf gebruik het meer therapeutisch in mindfulness. Mediteren kent vele vormen, maar de grootste gemene deler is dat je naar je innerlijk kijkt.”

Ademhalen is het sleutelwoord dat steeds terugkomt in het gesprek over meditatie. Gedachtes die oppoppen, emoties, alles mag er zijn, maar Van Giffen raadt aan daar dan geen aandacht aan te schenken, maar weer terug te gaan naar je ademhaling en wat je voelt in je lichaam. “Er zijn in het nu.”

Kerst
Volgende uitzending van Gezond071 is op woensdag 7 december en gaat over lekker en gezond eten tijdens het kerstdiner. De ochtend erna is de traditionele afterparty Fris uit de veren. Om 7.00uur bij Molen de Valk.

 

 

Leiden Maatschappij Science Sport Gezond071


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×