De heg wordt verplaatst om plek te maken voor het looppad. (Foto: Robbert Beurse).

Buurt na protest gerustgesteld: 'Hortus past plannen looppad aan'

De Hortus botanicus Leiden heeft het ontwerp van een verdiept looppad langs de 5e Binnenvestgracht zo aangepast dat nu ook de buurtbewoners zich erin kunnen vinden. Dit blijkt donderdag tijdens de informatiebijeenkomst waarin de Hortus zijn plannen voor het nieuwe wandelpad presenteert. De oorspronkelijke tekening leidde tot protesten van buurtbewoners en de wijkvereniging. Zij vreesden voor overlast van wandelende bezoekers. Door het looppad verder van de gracht aan te leggen is er ruimte voor meer afscherming en is de buurt gerustgesteld.

Ook over de hoogte van de nieuwe brug aan de Sterrenwachtlaan was onrust. “Toen we de plannen nog eens goed hadden uitgelegd bleek dit onterecht. Op basis van de vergunningsaanvraag zijn voorbarige conclusies getrokken. Die hebben we kunnen rechttrekken”, zegt communicatiemedewerker Mathilde Simons.

Uit de uitleg van het nieuwe plan blijkt onder meer dat de brug niet hoger wordt dat deze nu is en dat er een nieuw aan te leggen groene scheiding komt die bezoekers van de Hortus aan het zicht van buurtbewoners onttrekt.

Bootjes
Ook over het gebruik van de gracht is gesproken. “Dit pakken we met elkaar op. Duidelijk is geworden dat de Hortus samen met de buurt zal optrekken om de gemeente er van te overtuigen dat doorvaart voor bootjes en ligplaatsen op de gracht geen goed idee is. Het beste lijkt om onder de nieuwe brug een voorziening te treffen die doorvaart onmogelijk maakt maar wel de natuur ongemoeid laat”, schrijft een buurtbewoner op de website van de wijkvereniging.

De Hortus is opgelucht dat de buurt nu achter hun plannen staat. De wijkvereniging belooft de vergunningaanvraag nauwgezet te blijven volgen volgen. “Maar naar het laat aanzien is de kou al aardig uit de lucht.”

UPDATE: In een eerder versie van dit artikel verklaarde de woordvoerder van de Hortus dat er niets aan de plannen is gewijzigd. Dit bleek een vergissing. Later bevestigde zij dat de ligging van het wandelpad wel degelijk aangepast is na protesten van buurtbewoners.


Schetsontwerp. (Architectenbureau Gerard Smit).

Leiden Maatschappij Looppad Hortus botanicus


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×