De olifant van de 'Kast van Klaas' kijkt nu nog uit op geparkeerd blik. Het plein wordt groen, de oude Kaasmarktschool aan de overkant wordt mogelijk Stadsatelier. (Foto: Louis Smit)

In 2023 aanbesteding voor het Stadsatelier aan de Kaasmarkt

De aanbesteding van het ‘Stadsatelier aan de Kaasmarkt’ wordt waarschijnlijk in de loop van 2023 door de gemeenteraad van Leiden goedgekeurd en daarna kan er een investeerder worden gezocht. Dat zegt Jaap Metzlar, voorzitter van de stichting die ijvert voor het omvormen van de oude Kaasmarktschool tot een hoogwaardig kunstcentrum.

“We hebben een lange adem nodig maar wij gaan moedig voorwaarts”, benadrukt Metzlar, in het dagelijks leven begeleider bij de door hem opgerichte Theatergroep Domino, dat bestaat uit acteurs en actrices met een beperking. “Het was een fascinerende weg om zo ver te komen, met vele beraadslagingen met heel veel mensen, het uitdenken van een passende aanpak, het maken van een bidbook en projectvoorstel tot aan de gemeenteraad.”

Hij is heel blij dat het bidbook van de stichting zo breed werd omarmd in de raad. Metzlar: “We zijn inmiddels in een tweede ronde beland: we focussen ons nu compleet op de aanbesteding in samenwerking met de gemeente. In de voorbereiding van de aanbesteding is ons projectplan leidend. Het is heel motiverend om nu dichter bij de verwezenlijking van dit plan voor de stad te komen. Er komt een beoordelingscommissie waarin wij als Stadsatelier ook een positie krijgen.”

Platform
Aan ambities ontbreekt het de stichting in ieder geval niet. Het Stadsatelier moet een kunstzinnige ontmoetingsplaats worden, een plek waar creatief talent wordt ontdekt en een platform waar kunst, wetenschap, onderwijs en bedrijfsleven elkaar kunnen treffen en versterken. Er worden werkruimten aangeboden aan kunstenaars uit vele disciplines. Die plekken zijn bestemd zowel voor grote namen als voor beginnende kunstenaars.

Het Stadsatelier moet ook een sfeerverhoger worden voor het binnenstadsplein dat de gemeente van de Kaasmarkt, nu nog een parkeerplaats, wil maken. Daarnaast is het de bedoeling dat er op twee plekken aan de rand van het plein woningbouw komt.

Cultuur Leiden Maatschappij Stadsatelier aan de Kaasmarkt


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×