Jaap Metzlar is blij betrokken te blijven bij de plannen rondom het atelier aan de Kaasmarkt.

Stichting Stadsatelier tevreden: 'Meerderheid raadsleden omarmt cultureel plan Kaasmarktschool'

Kunstenaars van de Kaasmarktschool blijven betrokken bij de toekomstplannen van ‘hun’ Kaasmarktschool. Wethouder Fleur Spijker mag de Kaasmarktschool op de vastgoedmarkt willen brengen, een motie van de gemeenteraad heeft bepaald dat de kunstenaars, verenigd in Stichting Stadsatelier, partners blijven van een nieuwe ontwikkelaar. De voorzitter van Stichting Stadsatelier Jaap Metzlar voelt zich hierdoor gesteund.

De toekomst van Kaasmarktschool werd dinsdagavond besproken in de gemeenteraad. De kunstenaars die nu gebruik maken van de oude school, hebben zelf een plan gemaakt. Zij willen er stadsateliers van maken. Maar de termijn waarbinnen de plannen rond moeten zijn, verloopt op 21 juli en voor die tijd gaan de kunstenaars het niet redden om de financiering rond te krijgen. Bouwwethouder Fleur Spijker wil nu door.

Verschillende politieke partijen braken een lans voor het Stadsatelier plan. Maar Spijker hield voet bij stuk. Ze wil het gebouw openbaar aanbesteden. Wat ze wél wil doen is het bidbook van de kunstenaars toevoegen aan de openbare aanbesteding en een ontwikkelaar die daar mee aan de slag wil gaan een extra plusje te geven. Maar veel meer rek leek ze niet te zien. Dit slaat de voorzitter van Stichting Stadsatelier Jaap Metzlar echter niet uit het lood. Hij voelt zich gesteund door de motie van de gemeenteraad en ziet voldoende ruimte om hun plan voor de Kaasmarktschool uit te voeren.

Bang om toch op een zijspoor te belanden, is Metzlar niet. “Bijna alle raadsleden omarmen ons plan uit het bidbook. Er is een motie aangenomen in de raad om ons concept verder te dragen. Hierin staat ook dat wij als partner in het proces betrokken moeten blijven. Er is cultuur voor iedereen, voor de hele stad. Deze motie biedt ruimte voor een nieuwe ronde voor ons.” Metzlar erkent dat er een vastgoedpartij nodig zal zijn.

Voorzitter Jaap Metzlar in gesprek over het Stadsatelier aan de Kaasmarkt.

Maar dat hoeft de doorgang van het cultuurplan dus niet in de weg te zitten. Het is dus allesbehalve slecht nieuws vindt de voorzitter. “De raadsleden hebben een grote duim opgestoken voor de invulling die wij hebben bedacht. Daar ben ik ongelooflijk blij mee. Het is een plan voor de toekomst van Leiden.” Als de termijn afrondt op 21 juli, kunnen de kunstenaars blijven meedingen aldus Metzlar.

Cultuur Leiden Stadsatelier aan de Kaasmarkt


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×