(Afbeelding: Meldpunt vuurwerkoverlast PvdD).

Al meer dan 90 klachten over vuurwerk bij meldpunt PvdD

Bij het meldpunt vuurwerkoverlast van de Partij voor de Dieren in Zuid-Holland zijn in korte tijd al ruim negentig meldingen van overlast en klachten over het afsteken van zwaar vuurwerk in de Leidse regio binnengekomen. “Vuurwerk veroorzaakt bij dieren en mensen veel angst en stress”, zegt fractievoorzitter Carla van Viegen van de Zuid-Hollandse Statenfractie.

De partij strijdt al langere tijd voor een vuurwerkvrije jaarwisseling. “Vuurwerk zorgt voor ontzettend veel zwerfafval, vervuilende lucht en heel veel stress voor zowel mens als dier door de harde knallen. Ook is deze overlast niet alleen op Oud en Nieuw zelf, maar start al vele maanden eerder”, somt Van Viegen op.

Ook lokaal voert de partij al jaren actie tegen het afsteken van vuurwerk. Zo steunde een meerderheid van de Leidse gemeenteraad in 2018 de motie van de PvdD om Leiden uiterlijk in 2022 vuurwerkvrij te hebben. Vorig jaar werd daarnaast een motie aangenomen om vaart te maken met dat voornemen. “De burgemeester wil wel, maar het gaat te langzaam“, zei Van Schaik onlangs nog tegen Sleutelstad.

Gevaarlijk
Het online meldpunt is niet bedoeld om mensen te ‘betrappen’. “We zijn geen handhavers, dus we gaan er niet op af om in te grijpen of boetes uit te delen. We inventariseren hoe groot de overlast is en bieden tegelijkertijd een loket waar mensen terecht kunnen die overlast ervaren. We weten dat daar grote behoefte aan is”, vertelde de Leidse PvdD-fractievoorzitter eerder.

Van Schaik benadrukt dat voor het melden van gevaarlijke situaties altijd de politie gebeld moet worden. “Maar meldt het daarna ook nog bij ons.”

Op het interactieve meldpunt vuurwerkoverlast is een overzicht te zien van alle meldingen.

Leiden Maatschappij Politiek Regio


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×