Burgemeester Emile Jaensch hield maandagavond zijn oudejaarstoespraak. (Foto's/video: Chris de Waard).

Burgemeester Emile Jaensch blikt terug op Oegstgeest in 2022

De gemeente Oegstgeest hield maandagavond traditiegetrouw de oudejaarsborrel. Waar andere gemeenten in de regio kiezen voor een nieuwjaarsreceptie doet Oegstgeest dat altijd een beetje eigenzinnig net even anders. Wat wel min of meer hetzelfde is als elders is een toespraak van de burgemeester, waarin hij terug- en vooruitblikt.

De oorlog in Oekraïne, met daaruit voortvloeiend de opvang van vluchtelingen en de enorme prijsstijgingen aan de pomp en in de supermarkt en ook de verkiezingen zijn belangrijke punten die burgemeester Emile Jaensch meteen te binnen schieten als we hem vragen naar de belangrijkste zaken die in het voorbije jaar speelden.

Jaensch sprak niet alleen over de 140 plekken die de gemeente inmiddels beschikbaar heeft gesteld, maar ook over de tientallen particulieren die ook nu nog mensen thuis opvangen. Volgens de burgemeester gaat dat erg goed, ook nu de oorlog langer duurt. In Europa is afgesproken dat de vluchtelingen uit het door oorlog verscheurde land tot maart 2024 een speciale status houden, waardoor opvang, scholing, werk en zorg geregeld kunnen worden. “Maar in Nederland gaan we inmiddels uit van maart 2025”, vertelt de burgemeester.

Burgemeester Emile Jaensch van Oegstgeest over het voorbije en aankomende jaar.

Bio Science Park
In zijn oudejaarstoespraak sprak Jaensch ook vol over het Oegstgeester deel van het Bio Science Park. Dat groeit voorlopig nog flink door met in het afgelopen jaar de oplevering van de nieuwbouw van Galapagos en verzamelgebouw BioPartner 5, de uitbreiding van DuPont en de komst van Bristol Myers Squibb. Dat Amerikaanse bedrijf bouwt een celtherapiefaciliteit tegenover Corpus waar een therapie wordt ontwikkeld om uitbehandelde mensen met leukemie te behandelen.

Omgevingsvisie
De gemeente werkt momenteel ook aan een omgevingsvisie waar de gemeenteraad het komende jaar over gaat besluiten. Daarin wordt vastgelegd waar in het dorp nog ruimte is om te bouwen. Het eerste, en waarschijnlijk laatste echt grote bouwproject dat nu loopt is Nieuw Rhijngeest Zuid. Daar worden 800 woningen gerealiseerd, waarvan een  flink aandeel in de sociale sector.

Andere zaken waar de gemeente aan werkt zijn de plannen voor het Hofbrouckerpark, de bouw van de brug bij Poelgeest en het inlopen van de achterstand op allerlei projecten in de openbare ruimte zoals bruggen en wegen.

Oekraïne
De toespraak van de burgemeester werd onderbroken door wethouder Tim van Tongeren die een inwoner in het zonnetje kwam zetten. Dat was Huib van Santen die een grote rol speelt bij het begeleiden van Oekraïense vluchtelingen. In het Dorpscentrum Oegstgeest zorgde hij vele woensdagavonden voor lotgenotenbijeenkomsten waar de vluchtelingen onderling contact konden hebben en ook wegwijs gemaakt werden in het dorp.

Hapjes
Enkele Oekraïense vluchtelingen hadden ook een speciale rol tijdens de oudejaarsbijeenkomst. Vladimir is in zijn thuisland kok en zorgde met enkele landgenoten voor het maken en uitdelen van de hapjes tijdens de borrel. Of zoals de burgemeester het noemde: “We hebben ze gevraagd om de happen te veroorzaken. In Oekraïne zijn ze blijkbaar niet zo van de kleine hapjes, dus we moesten wel even goed uitleggen hoe wij dat hier gewend zijn. Kleine hapjes die je in je hand kunt houden.”

 

Maatschappij Oegstgeest Politiek


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×