Een vrachtschip volgeladen met buskruit ontplofte op 12 januari 1807 midden in het centrum van Leiden. Een groot deel van de Leidse binnenstad werd verwoest. Ongeveer 160 mensen kwamen om het leven en circa 2.000 raakten gewond. In de nieuwste aflevering van MakersRadio reconstrueren podcastmakers Richard den Haring en René van Es deze ramp aan de hand van ruim tweehonderd jaar oude bronnen.
In de podcast worden verhalen verteld van mensen die de Leidse buskruitramp van zeer dichtbij hebben meegemaakt en actief handelden in tijden van chaos. Ook wordt uitgelicht wat te doen als de paniek toeslaat en normale wetten en regels niet meer gelden.
Amateurhistorica Arti Ponsen heeft zich de afgelopen twintig jaar verdiept in deze zwarte bladzijde uit de Nederlandse geschiedenis. Daarbij ontdekte zij soms unieke ooggetuigenverslagen die de ramp tot in detail beschrijven. “De historische sensatie loopt als een rilling over je rug. Want ze beschrijven uit de eerste hand de ellende van de Leidenaren, en dan zit je eigenlijk te janken.”
“Eindelijk brachten zij het zoover dat er eene opening kwam, groot genoeg om mij, het Kind, er door te kunnen krijgen. Mama hief mij in de hoogte en toen uit de duisternis komende is mij het meest bijgebleven dat ik overal vlammende huizen zag”, aldus Sebald Rau, een vijfjarige jongen die met zijn moeder en tante onder het puin lag.
Blauwdruk
Ondanks paniek en chaos verlopen rampen vaak volgens een vaste structuur, ontdekte Lotte Jensen, hoogleraar Nederlandse literatuur en cultuurgeschiedenis. Ze doet onderzoek naar rampverwerking door de eeuwen heen. Volgens Jensen is de Leidse buskruitramp in veel opzichten een blauwdruk geweest voor latere rampen. “Het model heeft toen vorm gekregen.”
De aflevering over de Leidse buskruitramp is gratis te beluisteren in de podcastfeed van MakersRadio in alle podcast-apps.
112 Sleutelstad Leiden MaatschappijSleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden
E-mail
redactie@sleutelstad.nl
Telefoon Redactie
071 - 5235907