Presentatoren Bart Jan Westerduin en Paco Busteros León blikken terug op Amerikaanse sporten met een Leidse twist in 2022 in Pilgrim Nation Recap 2022. (Foto: Gerry van Bakel).

Pilgrim Nation: Recap 2022 van Amerikaanse sporten met een Leidse twist

In de laatste uitzending van dit jaar blikken presentatoren Bart Jan Westerduin en Paco Busteros León terug op het sportjaar 2022 over Amerikaanse sporten met een Leidse twist.

De eerste drie maanden stonden compleet in het teken van het American Football. Eerst op 10 januari de finale van het College Football. Tegenover elkaar stonden de twee ‘powerhouses’ Georgia en Alabama. Hoewel Georgia al vaker favoriet was, dateert hun laatste titel van 1980. Na een gelijk opgaande strijd was Georgia na rust heer en meester en versloeg Alabama met 33-18.

Brady
De aanloop naar de Superbowl werd overschaduwd door het bericht dat Tom Brady ging stoppen. Na het verlies in de finale van de NFC van de LA Rams kondigde hij aan te stoppen. Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan en op 13 maart kondigde Brady toch weer te gaan spelen. “He had some unfinished business.”

De Superbowl zelf werd gespeeld op 13 februari tussen de LA Rams en de Cincinnati Bengals. Ook dit was een zeer gelijk opgaande strijd, maar in het vierde kwart was de offensive-line van de Bengals compleet murw gebeukt en konden zij hun quarterback niet meer beschermen. Aaron Donald en Von Miller gingen voorop in de strijd, waarna Matthew Stafford en Cooper Kubb maakten het af voor de Rams.

Kijk en luister hieronder het eerste kwart van Pilgrim Nation Recap 2022:

In het tweede kwart was het vooral basketbal. De finale van March Madness, gespeeld op 4 april. Het hele seizoen stond in het teken van het laatste seizoen van de coach van Duke, Mike Krzyzewski (Coach K), één van dat meest succesvolle basketbalcoaches. Het team van Duke was de gedroomde winnaar van het toernooi, maar werd in de halve finale uitgeschakeld door hun eeuwige rivaal UNC.

UNC verloor vervolgens in de finale van de Kansas Jayhawks, de nr. 1 geplaatst. En voor Kansas was het de vierde titel in de historie van het college. Opvallend was de prestatie van het kleine college Saint-Peter uit New-Jersey. Zij haalden de laatste acht met overwinningen op erkende basketbalcolleges Purdue en Kentucky.

Bij de dames ging de titel naar de South Carolina Gamecocks, de absolute favorieten voor de titel. Zij versloegen in de finale Uconn Huskies met 64-49.

NBA
Van het college basketbal is het een kleine stap van naar de NBA. De Golden State Warriors wonnen hun 4e NBA-titel in 8 jaar. Met 4-2 versloegen zij de Boston Celtics, die toch wat verrassend in de finale kwamen. De Celtics versloegen onderweg naar de finale titelverdediger Milwaukee en favoriet Miami, maar kwamen in de finale toch tekort tegen de Warriors. Steph Curry werd gekozen tot MVP. De titel in de WNBA ging naar de Las Vegas Aces. Zij versloegen de Connecticut Sun in vier wedstrijden.

Voor de halftime werd nog snel even naar het ijs gekeken. De Colorado Avalanche won hun derde Stanley Cup van de Tampa Bay Lightning. De Avalanche zijn het enige team dat nog nooit een Stanley Cupfinale heeft verloren.

Kijk en luister hieronder het tweede kwart van Pilgrim Nation Recap 2022:

In het derde kwart werd kort teruggekeken naar de verschillende stadiontradities van het afgelopen jaar. De meest indrukwekkende zijn de Penn State White-Out en de opkomst van de Virginia Tech Hokies in Lane stadium op de klanken van Enter Sandman van Metallica. Maar alleen aan alle tradities zouden we al een heel seizoen kunnen wijden.

Nederlanders
Vervolgens kwamen de prestaties van de Nederlanders in de MLB. Met wisselend succes kwamen zij het seizoen door en bijna allemaal veranderen ze van team. Didi Gregorius speelde bij de Phillies, maar zijn contract werd ontbonden. Helaas voor hem, want de Phillies haalden daarna de World Series. Xander Bogaerts en Kenley Jansen presteerden naar behoren en Jurickson Profar had echt een topseizoen bij de Padres.

Aangezien week 15 het meest krankzinnige weekend was in de NFL moest dat zeker even besproken worden. De Chiefs, Jaguars, Bills wonnen pas in overtime, na eerst ver achter te hebben gestaan. De Patriots blunderden in de laatste play van de wedstrijd door de letterlijk in de handen van Raiders speler Chandler Jones te gooien die daardoor in de laatste seconde de wedstrijd wonnen.

Maar de grootste klapper was de overwinning van de Minnesota Vikings op de Indiana Colts. Zij stonden bij rust met 33-0 achter, maar wisten uiteindelijk de wedstrijd te winnen met 39-36, de grootste comeback in de geschiedenis van de NFL.

Houston
Toen de rookwolken van dit krankzinnige weekend waren opgetrokken, was het tijd voor de World Series. De Houston Astros en de Philadelphia Phillies stonden tegenover elkaar. De Astros waren torenhoog favoriet. Na een seizoen met 106 overwinningen, en sterke slagploeg en een misschien nog wel sterkere pitchersstaf zouden de Phillies met slechts 87 overwinningen kansloos zijn.

Echter, de eerste wedstrijd werd verrassend gewonnen door de Phillies na een achterstand van 0-5. Hier schrokken de Astros echter niet van en uiteindelijk wonnen de Astros de World Series in 6 wedstrijden (4-2).
Opvallende dingen bij deze World Series. De Astros gooiden in game 4 een combined no-hitter. De tweede no-hitter ooit tijdens de World Series. Justin Verlander werd de tweede pitcher ooit die heeft gepitcht in de World Series in drie decennia.

Lightning
Tot slot nog aandacht voor de Leidse Amerikaanse sport, want de Lightning Leiden promoveerde op 2 juli naar de Eredivisie van het Nederlandse American Football, na een 24-18 overwinning op de Utrecht Crusaders. Later maakten zij bekend dat de vriend van de show Brian Spapens de nieuwe hoofdcoach is geworden van Lightning Leiden.

Kijk en luister hieronder het derde en vierde kwart van Pilgrim Nation Recap 2022:

Verbaasd dat er zoveel sportnieuws in één uur kon worden gepropt, namen Bart Jan en Paco afscheid van 2022. De volgende uitzending is op woensdag 25 januari om 18.00 uur. Op Sleutelstad.nl.

 

Leiden Sport Pilgrim Nation


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×