Afbeelding ter illustratie. (Paul Goyette).

Koken zonder dieren: stoofpotje met paprika, zoete aardappel en couscous

Sleutelstad publiceert vanaf deze week elke zaterdag een recept voor een diervriendelijke vega(n) maaltijd in de nieuwe rubriek ‘Koken zonder Dieren’. Deze week het recept van Martine van Schaik. De fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren in Leiden houdt het vaak simpel en praktisch, zoals ze zelf zegt.

“Ik houd van verse producten, maar ik pak net zo makkelijk een blik of pot als dat beter uitkomt. Ik heb geen tijd om uren in de keuken te staan en daarom is dit stoofpotje, dat gaar pruttelt terwijl je bezig bent, ideaal. En natuurlijk kook ik zonder dieren! Want hoe vaker je plantaardig eet, hoe minder dierenleed en hoe minder uitstoot van broeikasgassen zoals CO2 of methaan.”

Met drie kinderen tussen de 8 en 18 jaar in het gezin is het best even puzzelen om elke avond iets op tafel te zetten dat iedereen (okee, bijna iedereen…) lekker vindt. Dit stoofpotje is er zo één. Licht zoet door de zoete aardappel en agavesiroop, kruidig door komijn en kaneel, en een tikje pittig door het rode pepertje. Kortom: met dit stoofpotje breng je in deze donkere dagen, de zon op je bord.

Ingrediënten – voor 4 personen
300 gr couscous (ik ga uit van ongeveer 75 gr couscous per persoon)
750 gr zoete aardappelen, geschild en in stukjes
4 stengels bleekselderij, gesneden
750 gr tomaten (ik gebruikte 2 blikken tomatenstukjes omdat verse tomaten in deze tijd van het jaar zuur en waterig zijn)
2 rode paprika’s, gesneden
1 rood pepertje, gesneden, zonder pitjes
1 flinke ui, gesnipperd
2 teentjes knoflook, fijngehakt
1 blik (400 gr) peulvruchten (bijvoorbeeld bruine of rode bonen), uitgelekt
150 ml groentebouillon (of 1 tl bouillonpoeder)
2 tot 3 tl agavesiroop
0,5 tl komijn
0,5 tl kaneel
2 tot 3 el pindakaas
2 handjes gepelde pinda’s
peper en zout naar smaak
olijfolie of plantaardige boter om in te bakken

Bereiding
Verhit de olijfolie of boter in een flinke braadpan. Fruit de ui op laag vuur totdat die glazig is. Zet het vuur ietsje hoger en voeg de knoflook, bleekselderij en paprika toe, laat ongeveer vijf minuten meebakken. Meng alvast de pindakaas met de groentebouillon en zet even apart.

Voeg de komijn, kaneel, agavesiroop en het pepertje toe aan het ui-groente mengsel en roer goed door. Voeg dan de zoete aardappel toe en roer opnieuw goed door.
Voeg de tomaten(stukjes) toe en breng aan de kook. Zet het vuur laag en laat het geheel sudderen totdat de zoete aardappel gaar en zacht is. Dit kan wel 30 minuten duren.
Voeg de peulvruchten toe. Voeg het mengsel van bouillon en pindakaas toe en laat opnieuw even sudderen (5 minuten). Breng op smaak met peper en zout.

Bereid de couscous volgens de aanwijzingen op de verpakking. Serveer de gepelde pinda’s er apart bij.

Duurzaamheid Leiden Leiderdorp Maatschappij Oegstgeest Regio Voorschoten Zoeterwoude Koken zonder Dieren


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×