(Foto: Regio15).

Leiden in 2022: de dood van Esmee, de verkiezingen en de brand in de energiecentrale

Sleutelstad is de omroep voor de Leidse regio; dat hoor en zie je dagelijks terug op de radio, televisie en onze website. Aan het einde van een bewogen jaar blikken we terug op 2022. Welke berichten werden het beste gelezen? Welk nieuws springt eruit? In Leiden was het meest gelezen artikel de vondst van een lichaam in een leegstaand uitvaartcentrum aan de Willem de Zwijgerlaan. Het bleek te gaan om een dakloze man die was overleden aan de gevolgen van drugsgebruik.

Veel aandacht was er het afgelopen jaar ook voor onze berichtgeving rond de dood van de 14-jarige Esmee Kortekaas. Het verslag van de indrukwekkende rouwstoet die in januari door Leiden reed, werd uiteindelijk door de meeste mensen bekeken.

Sleutelstad verzorgde tijdens de uitslagenavond op 16 maart een live televisieprogramma vanuit de Stadsgehoorzaal.

De verkiezingen in maart waren ook voor veel mensen een reden om Sleutelstad te raadplegen. Het liveblog tijdens de uitslagenavond scoorde het beste. Voor de gemeenten in de Leidse regio hielden we tussenstanden bij en in Leiden werd de hele avond zelfs live uitgezonden op televisie. Dat programma vanuit de Stadsgehoorzaal duurde uiteindelijk tot na middernacht.

Hoogspanningsstation
Een andere opmerkelijke gebeurtenis is van recenter datum. Op zondagochtend 20 november werd groot alarm geslagen in Leiden-Noord. De energiecentrale van TenneT braakte grote rookwolken uit. Na een explosie brak brand uit in het gebouw dat in de wijk Nieuw Leyden staat. De hulpdiensten kwamen met veel manschappen en materieel naar het stroomverdeelstation aan het Edisonpad. De brandweer moest echter geruime tijd wachten voordat kon worden begonnen met het bestrijden van de vuurhaard. Een expert van TenneT moest eerst toestemming geven. Ook omwonenden moesten geduld betrachten. Een NL-Alert werd door een storing pas anderhalf uur na het uitbreken van de brand verzonden.

Failliet
Nieuws over bekende bedrijven uit Leiden en omgeving doet het altijd goed. Als zo’n echt Leids bedrijf in het jaar dat eigenlijk het eeuwfeest gevierd had moeten worden faillissement aanvraagt, is dat extra zuur en wil iedereen natuurlijk weten wat er speelt. Het overkwam elektronica- en lampenwinkel Van der Klauw aan de Nieuwe Rijn.

Burgemeester Lenferink spreekt bij de herdenkingsbijeenkomst voor Hilde Jansen in de Marekerk.

Overleden
Ook het overlijden van Hilde Jansen was groot nieuws in 2022. In september overleed het voormalige boegbeeld van de PvdA Leiden in haar slaap. Ze werd 79 jaar. Ze was niet alleen bekend vanwege haar politieke loopbaan. Bij tal van Leidse feesten haalde ze haar accordeon tevoorschijn en was ze met haar zangkoor ‘Er Welt Een Traan’ steevast te zien en te horen. Ook was ze vele jaren de coördinator van het Leidse Volkshuis en besteedde ze na haar pensionering veel van haar tijd aan het opvangen en helpen van ongedocumenteerde vluchtelingen in Leiden. Na een laatste vaartocht door haar geliefde Leiden volgde een gedenkwaardige bijeenkomst in de Marekerk waar onder andere burgemeester Lenferink haar een laatste keer toesprak.

Verhuisd
BL’ers doen het ook altijd goed. Zo zorgt een nieuwtje over de Leidse zanger Mart Hoogkamer steevast voor een piek in het aantal bezoekers van deze website. Niet zijn optredens in Ahoy trokken daarbij de meeste belangstelling, maar het feit dat hij Leiden gaat verlaten. De populaire zanger verkaste in 2022 naar Rijnsburg.

V&D
Een laatste publiekstrekker van jewelste was ons bericht over de toekomst van het voormalige warenhuispand tussen de Aalmarkt en de Breestraat. Begin van het jaar kreeg Sleutelstad als eerste een rondleiding door het gigantische pand van de nieuwe eigenaar. Leidenaar Alexander van Nimwegen wil van het gebouw weer een bruisende plek voor Leiden maken. Een warenhuis komt er nooit meer in. Wel winkels, horeca en misschien wel een grote bibliotheek.

Leiden Maatschappij Sleutelstad in 2022


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×