De Leiden-kalender 2023 van de HVOL. (Foto: Roeland van Wely).

Thema historische kalender Leiden voor 2023 is scholen

De beeldbankcommissie van de Historische Vereniging Oud Leiden (HVOL) maakt elk jaar een nieuwe kalender. Elke maand heeft een eigen pagina met een historische foto, een afbeelding van de huidige situatie en een stukje tekst waarin de geschiedenis van het object wordt verteld.

Het thema van de kalender voor 2023 is scholen, vertelt Hans van Ulden van de beeldbankcommissie. Hij is een van de makers van de kalender. “Een thema uitkiezen is altijd lastig”, vertelt Van Ulden. “We zijn nu al druk bezig met 2024. Je moet op tijd beginnen met dat soort dingen. We zijn er nog niet over uit. Als er mensen een leuk thema weten, dan houden we ons aanbevolen. Het thema van 2023, scholen, is een heel divers onderwerp. We hebben ons niet alleen gericht op de universiteit. Daar zijn al zoveel kalenders en foto’s van gemaakt. We hebben het in de breedte gezocht.”

“Voor de voorkant hebben we gekozen voor de Latijnse school in de Lokhorststraat waar Rembrandt nog op gezeten heeft. Dat is een heel bijzonder monument en goed bewaard gebleven. Via basisscholen en middelbare scholen komt uiteindelijk ook de Zeevaartschool aanbod. Er zitten ook een aantal persoonlijke dingen in. De school die ik er zelf graag in wilde hebben was het Bonaventuracollege in de Mariënpoelstraat, afgekort BONA.”

Herinneringen
De maand januari begint met het BONA. “Daar heb ik zelf jaren opgezeten. De historische foto vond ik zo’n mooi plaatje omdat er ook nog een oude foto op de voorgrond op staat. Ik heb nog geprobeerd goede foto’s van het Agnes Lyceum te achterhalen, maar dat is helaas niet gelukt. Scholen leven bij Leidenaren. We proberen natuurlijk ook publiek te trekken voor die kalender, want hij moet natuurlijk ook verkocht worden. En iedereen heeft wel een herinnering aan een bepaalde school.”

Oorsprong
“De kalender van de HVOL is voor het eerst in 2013 uitgekomen. Het idee is bij mij ontsproten. Mijn voorbeeld was de kalender van Nico van der Horst. Zijn vader was fotograaf en heeft veel foto’s gemaakt in jaren veertig van de vorige eeuw. Nico kreeg die van zijn vader en gebruikte ze om er jaarkalenders van te maken. Iedereen kende die kalender, maar op een gegeven moment had hij het wel gezien”, vertelt Van Ulden.

“Toen ben ik naar zijn winkel gegaan en heb ik aan Nico gevraagd of ik met zijn idee – een nieuwe foto en oude foto bij elkaar met tekst – een kalender mocht uitbrengen namens de HVOL. Dat vond hij prima. We hebben als commissie vervolgens een uitgever gezocht. De eerste editie in 2013 was nog primitief. We hadden nog niet alle foto’s geordend. Door meer ervaring zijn de nieuwe edities steeds mooier geworden.” De kalender is verkrijgbaar bij lokale boekhandels.

Cultuur Leiden Maatschappij


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×