Iedereen heeft recht op een tweede kans. Maar het recht om weer met een schone lei te beginnen is voor mensen die eenmaal in de schulden zijn beland een droom die lang buiten beeld blijft. Dat stellen CDA-fractievoorzitter Sebastiaan van der Veer en PvdA-raadslid Esmee van Meer in een serie vragen aan het Leidse college van burgemeester en wethouders.
“Het traject vanaf het ontstaan van problematische schulden tot en met het driejarige schuldsaneringstraject duurt alles bij elkaar sowieso al vele jaren en daar komt zelfs nog vijf jaar bij”, aldus de twee Leidse politici. “Want als je dan eindelijk je schulden afgelost hebt, volgt een registratie bij Bureau Krediet Registratie (BKR) in Tiel. Door die kredietregistratie van vijf jaar is het bijna onmogelijk om een lening of een hypotheek af te sluiten en staat je leven nog langer ‘on hold’.”
CDA Leiden en PvdA Leiden willen mensen die net uit de schulden zijn gekomen, perspectief kunnen bieden. “Natuurlijk is altijd enige voorzichtigheid geboden, maar het is de vraag of vijf jaar kredietregistratie niet te lang is, met het oog op het weer volwaardig kunnen meedoen aan de maatschappij”, aldus Van der Veer en Van Meer. “De inschrijving bij het BKR is bedoeld om mensen te beschermen tegen nieuwe schulden, maar in de praktijk werkt de registratie echter vooral belemmerend en niet zozeer beschermend.”
Verkorten
De vier grote steden hebben besloten om per 1 januari die periode van vijf jaar verkorten naar zes maanden. CDA PvdA willen nu kijken of zoiets ook in Leiden kan. “Zodat mensen die uit de schulden komen een kans krijgen om sneller met een schone lei te beginnen.”
De twee partijen willen van het college weten of in individuele gevallen nu al gebruik wordt gemaakt van de mogelijkheid om de BKR-registratie in te korten en ook of er andere mogelijkheden zijn om de totale lengte van het schuldentraject te verkorten.
Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden
E-mail
redactie@sleutelstad.nl
Telefoon Redactie
071 - 5235907