(Foto's: Chris de Waard).

Weggeefwinkel voor Oekraïners wint Leiderdorpse vrijwilligersprijs

Het is al vele jaren traditie om tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst van de gemeente Leiderdorp de vrijwilligers in het zonnetje te zetten door het uitreiken van de vrijwilligersprijzen aan voorgedragen organisaties in het dorp. De eerste prijs ging naar de weggeefwinkel waar Oekraïense vluchtelingen gratis spullen kunnen afhalen en elkaar kunnen ontmoeten.

Na de publieksloze bijeenkomsten zag burgemeester Laila Driessen er dit keer extra naar uit. “U weet het hè. Nederland staat bekend om drie dingen. Kaas, bloemen en Leiderdorp. En dat komt door u. Al die vrijwilligers. Een op de vier a vijf mensen in Leiderdorp doet vrijwilligerswerk. Dat is zo bijzonder. En onbetaalbaar.”

Voor alle vrijwilligers die betrokken zijn bij een van de winnaars was er een ‘Praxis-emmer’ met inhoud. De organisaties krijgen daarnaast allemaal een geldprijs. 300 euro voor de derde prijs, 600 euro voor de tweede prijs en 800 euro voor de eerste prijs.

De Leiderdorpse burgemeester Laila Driessen mocht zaterdagmiddag tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst van de gemeente ook de vrijwilligersprijzen uitreiken.

Genomineerden
Er waren dit jaar veel inzendingen, zo vertelde de burgemeester. “Ik noem ze in willekeurige volgorde op: Buurtactief, de Weggeefwinkel, de vrijwilligers van de Brandweer Leiderdorp, de activiteiten van de Vrienden van het Oude Dorp, Automaatje van de ANWB en Incluzio, het Alecto LG hockeyteam De Titanen, het Bevrijdingsfeest van de Oranjevereniging Leiderdorp op 5 mei, de Bingo in De Hoeksteen, de RCL Old Stars die walking football spelen voor KiKa en de Stichting Kinderoncologische Vakantiekampen.

Winnaars
Uit de bijzondere initiatieven selecteerde de jury onder leiding van de burgemeester geen drie, maar vier initiatieven. “De activiteiten van de Vrienden van het Oude Dorp en die van de Oranjevereniging zijn allebei net zo belangrijk bij het onderling verbinden van de Leiderdorpers”, vertelt Driessen achteraf aan Sleutelstad. “Daarom een gedeelde derde prijs.” Die prijs hoeven ze overigens niet echt te delen. Allebei de organisaties krijgen 300 euro.

De tweede prijs ging naar de organisatoren van de bingo in Buurtkamer de Hoeksteen in de Houtschans en de eerste prijs ging naar een nieuw initiatief. De weggeefwinkel voor Oekraïense vluchtelingen ging in mei 2022 open in een gebouw van de gemeentewerf aan de Simon Smitweg, maar begon al eerder als particulier initiatief van Liesbeth Bakhaev die zelf ook in Oekraïne heeft gewoond.

“Er gebeurt inmiddels van alles”, weet Driessen. “Het staat helemaal vol met spullen, maar er is nu ook een crèche en de Rotary geeft er taallessen.” De ruimte van de weggeefwinkel fungeert ook als ontmoetingsplek voor de vluchtelingen en er ook terecht kunnen als ze vragen hebben of tegen problemen aanlopen. “Daar wordt dan een oplossing voor gezocht.” Twee keer in de week kunnen nu ook de asielzoekers die even verderop worden opgevangen in het gebouw van Power City er terecht. “Die kunnen dan ook kleding en spulletjes komen halen.”

Leiderdorp Maatschappij


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×