De Energiefixers071 komen gewapend met radiatorfolie naar je toe deze winter in Leiden-Zuidwest. (Foto: Energiefixers071).

Energiefixers komen naar je toe deze winter in Leiden-Zuidwest

De energierekening is al maanden onderwerp van gesprek. Hoge prijzen voor gas, olie en elektriciteit zet mensen aan het denken wat te doen om lekken en kieren te dichten in huis. Maar een beetje hulp is dan wel zo fijn. De ‘energiefixers071’ gaan huis aan huis langs om inwoners met een smalle beurs met raad en daad bij te staan.

Wijkambassadeur Bart Groeneweg is de spin in het web. Hij verzamelt klusvrijwilligers en koopt materiaal in. Greet Meesters is projectleider en hoopt naast het verlagen van  de energierekeningen ook de inwoners van Leiden Zuidwest met elkaar te verbinden. “Het moet een soort sneeuwbaleffect worden”, zegt Meesters. “Het zou mooi zijn als mensen in een flat of portiek samen verder aan de slag gaan.”

Nieuws071-presentator Gerry van Bakel in gesprek met Greet Meesters en Bart Groeneweg over project Energiefixers071 in Leiden-Zuidwest.

De komende vier zaterdagen gaan Groeneweg en Meesters op pad, gewapend met rollen radiatorfolie, ledlampen en waterbesparende douchekoppen. Ze bellen aan bij zo’n tweehonderd huishoudens van woningcorporatie Ons Doel om te vragen of ze hulp kunnen gebruiken bij het duurzamer maken van hun huurwoning. “We hopen minimaal honderd huishoudens te helpen.”

Twee uur
Hulp is in dit geval niet alleen tips en adviezen en wat spullen, maar ook daden. “We gaan echt aan het werk”, zegt Bart Groeneweg. “We hebben zo’n twee uur per huis en dat moet genoeg zijn. Dat hebben we vorige week uitgeprobeerd.” Inmiddels zijn er al 27 aanmeldingen binnen en Meesters hoopt dat de animo toeneemt als de energiefixers eenmaal in de wijk bezig zijn. “We merkten afgelopen zaterdag al, toen we huis aan huis gingen aanbellen om te vertellen wat we gaan doen, dat mensen ons doorverwezen naar buren.”

Deelnemen aan dit energieproject is voor buurtbewoners helemaal gratis. Het initiatief van deze actie komt van het Druckerfonds en Fonds 1818 en wordt ook door hen betaald. Kleinere Leidse fondsen als Stichting Heilige Geest en Leidsche Maatschappij van Weldadigheid leveren ook een bijdrage. “Dit is een eerste project”, zegt Meesters. “Als het goed loopt, kan het hopelijk elders in Leiden een vervolg krijgen.”

Extra handjes
Groeneweg zoekt nog wat extra handjes voor zijn team van klusvrijwilligers. Wie zin heeft om een paar zaterdagen de handen uit de mouwen te steken en alles te leren over radiatorfolie en -ventilatoren en ledlampen, kan zich aanmelden bij Meesters en Groeneweg. Mail naar info@energiefixers071.nl of kom donderdag 12 januari om 20.00 uur naar Buurthuis Vogelvlucht aan de Boshuizerkade of neem zaterdag 14 januari een kijkje in de buurtontmoetingsplek aan de Willem Klooslaan.

Duurzaamheid Economie Leiden Maatschappij


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×