Het LUMC, de Universiteit Leiden en Philips ontvangen samen ruim twee miljoen euro van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) om een artificial intelligence (AI) laboratorium op te zetten. In dit nieuwe lab worden MRI-scans sneller gemaakt en verbetert met AI.
Bij huidige MRI-onderzoeken moeten patiënten een kwartier tot soms wel een uur stilliggen in een nauwe, luidruchtige omgeving. “Veel patiënten ervaren dat als niet prettig”, zegt een woordvoerder. “En als de patiënt toch een beetje beweegt, is de MRI-scan minder scherp waardoor afwijkingen niet goed zichtbaar zijn.” Onderzoekers van de afdeling Radiologie van het LUMC, de Universiteit Leiden en Philips bundelen al sinds 2019 succesvol hun krachten om MRI-scans te versnellen met artificial intelligence (AI).
Verkorten
In het nieuwe laboratorium wordt samen gewerkt aan een volledig MRI-onderzoek dat in minder dan vijf minuten gemaakt wordt. “Hiervoor ontwikkelen de onderzoekers AI, die met minder data nog steeds een goed MRI-beeld maakt”, legt de woordvoerder uit. “Dit kan de scantijd aanzienlijk verkorten. Maar de ambities van het team reiken verder dan het versnellen van de scan. De onderzoekers willen ook AI ontwikkelen die MRI-scans bestand maakt tegen bewegingen van de patiënt.”
Daarnaast richten de onderzoekers zich specifiek op het hart. “Omdat dit orgaan altijd beweegt, is een scan extra uitdagend”, aldus de woordvoerder. “De onderzoekers denken met AI een grote slag te kunnen slaan als het gaat om scanduur, -kwaliteit en uiteindelijk comfort voor de patiënt.”
Ook zorgt AI bij MRI-onderzoek voor meer efficiëntie op radiologie-afdelingen. Binnen het project wordt daarom ook gekeken naar de bijbehorende veranderingen op de werkvloer.
Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden
E-mail
redactie@sleutelstad.nl
Telefoon Redactie
071 - 5235907