Het Hoogheemraadschap van Rijnland bekijkt mogelijkheden om overtollig water ondergronds op te slaan, maar dat is nog niet op grote schaal ontwikkeld. Het raadt mensen aan om zelf water vast te houden en te bewaren voor droge tijden. “Mensen kunnen zelf veel doen, zoals tegels weghalen uit de tuin en een regenton plaatsen”, zegt Marlies Goldenberg, woordvoerder van het bestuur van het hoogheemraadschap in een week waarin er veel regen valt in Nederland en het land op sommige plekken kampt met wateroverlast.
Klimaatverandering veroorzaakt extreme regenbuien en langdurige natte perioden, zo heet het in het nationaal Deltaprogramma, waarmee de overheid werkt aan een ‘klimaatbestendige en waterrobuuste’ inrichting van het land. In een droge zomer is er een tekort aan water en in een natte winter is er te veel. Het Ei van Columbus zou dan het grootschalig opslaan en bewaren van water zijn tot het moment dat het nodig is.
Die opslag is dus nog niet op grote schaal ontwikkeld, zo blijkt uit het antwoord op vragen van Omroep Sleutelstad aan het hoogheemraadschap. “In Rijnland zijn de marges in het oppervlaktewaterpeilbeheer beperkt. Bij hogere waterstanden bestaat risico op natte voeten en bij lagere peilen is er risico op schade aan houten funderingen, landbouw, natuur, etc.”, zo zegt Rijnland. “Op dit moment kunnen we in veel gevallen dan ook niets anders dan de overtollige neerslag wegpompen, omdat er anders schade door wateroverlast ontstaat.”
Piekbergingen
Voor het opslaan van water in bergingen is veel ruimte nodig en die ruimte kan dan niet meer voor iets anders gebruikt worden, zo zegt de waterbeheerder. Als voorbeeld: Rijnland realiseert twee piekbergingen (Nieuwe Driemanspolder bij Zoetermeer en de Piekberging Haarlemmermeer bij Abbenes) met een inhoud van respectievelijk twee en één miljoen kubieke meter. De watervraag van Rijnland op een droge dag bedraagt anderhalf miljoen kubieke meter. “Dus in twee dagen tijd zouden deze bergingen al weer volledig leeg zijn”, merkt het hoogheemraadschap op. “De piekbergingen zijn gemaakt ter voorkoming van wateroverlast bij extreme regenval.”
Het Hoogheemraadschap van Rijnland (‘Droge voeten, schoon water’) kijkt wel naar de mogelijkheden om water op te slaan, en dan ondergronds: “In het Westland wordt deze techniek al toegepast. Rijnland is daar betrokken bij een pilot naar ondergrondse waterberging. Daarbij is vooral de kwaliteit van het water dat in de ondergrond geïnfiltreerd wordt punt van aandacht.”
Zelfwerkzaamheid
Het hoogheemraadschap stimuleert ook de zelfwerkzaamheid van burgers. “Door asfalt en tegels in de tuin is er te weinig ruimte voor water. Als je tegels weghaalt, dan spoelt het water niet weg in het riool en blijft het in de bodem. Dat is goed voor de natuur, het groen blijft beter bestand tegen droogte. En als je het water zelf opslaat, dan kun je ermee sproeien”, aldus woordvoerder Goldenberg.
Diverse tips voor zelfwerkzaamheid staan in de rubriek ‘Waterbazen van West-Nederland‘ op de website van het hoogheemraadschap, zoals voor het vervangen van tegels door groen, het aanleggen van een watervasthoudend groen dak en het plaatsen van een regenton. Omdat water schaars dreigt te worden, is het verstandig om regenwater op te vangen. Daarmee kun je je plantjes water geven, zo meldt de website, en je bespaart ook nog drinkwater uit de kraan.
Dijken
Bij droogte, zoals vorige zomer, controleert het Hoogheemraadschap van Rijnland dijken en kades op de gevolgen van de droogte. Wat betekent het voor de dijken dat het na enorme droogte ineens zo nat is? Het antwoord: “In een (droge) zomer daalt de stand van het grondwater in de dijk en wordt de grond in de bovenste laag van de dijk droger. Na de zomer zien we dat als gevolg van regen, de grondwaterstand in de dijk stijgt en ook de bovenste laag weer natter/vochtiger wordt. Dit gaat geleidelijk gedurende het najaar en de winter, bij natte perioden zal dit sneller gebeuren maar dit heeft geen invloed op de dijk. Wel kan het na een erg droge periode langer duren voordat de dijk weer nat wordt omdat de grond weer moet ‘wennen’ aan de regen.”
Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden
E-mail
redactie@sleutelstad.nl
Telefoon Redactie
071 - 5235907