Een deel van het elektriciteitsnet in de regio Holland-Rijnland zit aan de maximale capaciteit. Dat meldt netbeheerder Liander. Het betekent dat bedrijven die zich in deze gebieden willen vestigen niet direct het elektrische vermogen kunnen krijgen dat zij nodig hebben. Voor bestaande bedrijven geldt dat uitbreidingen voorlopig niet mogelijk zijn. In onze regio gaat het om delen van de gemeenten Kaag en Braassem, Leiden, Leiderdorp, Noordwijk, Teylingen en Voorschoten.
Liander onderzoekt de komende tijd of het elektriciteitsnet deels kan worden ontlast door ondernemers te vragen flexibel met hun vermogensvraag om te gaan. Voor een definitieve oplossing moeten elektriciteitsstations worden uitgebreid en bijgebouwd. De schaarste heeft volgens Liander vooralsnog geen gevolgen voor geplande woningbouwprojecten. Ook voor consumenten die stroom verbruiken of terugleveren met hun zonnepanelen verandert er niets.
Omdat de vraag naar elektrisch vermogen sneller groeit dan dat Liander het elektriciteitsnet kan uitbreiden, is de verwachting dat de komende jaren in meer gebieden in Holland-Rijnland de maximale capaciteit wordt bereikt.
Liander meldt vandaag dat dat de elektriciteitsstations in Leiden Zuidwest, Leiderdorp en Noordwijk hun maximale capaciteit hebben bereikt. Vanuit deze elektriciteitsstations wordt de elektriciteit geleverd in delen van de gemeenten Kaag en Braassem, Leiden, Leiderdorp, Noordwijk, Teylingen en Voorschoten. Op de afbeelding is in oranje aangegeven welke gebieden worden voorzien van elektriciteit vanuit deze elektriciteitsstations.
Explosief
Het elektriciteitsnet in ons land is volgens Liander een van de betrouwbaarste ter wereld. Het is echter niet berekend op de snelle ontwikkelingen die nu plaatsvinden. Het gaat daarbij om de groeiende economie, de digitalisering van de samenleving, het in recordtempo bijbouwen van huizen en het verduurzamen van de energievoorziening. Door al die ontwikkelingen groeit de vraag naar elektriciteit explosief, waardoor op steeds meer plaatsen het elektriciteitsnet vol zit.
Liander werkt niet alleen aan het uitbreiden van het elektriciteitsnet, maar is ook in gesprek met ondernemers op plaatsen waar het net zijn maximale capaciteit heeft bereikt. Grootverbruikers van elektriciteit kunnen afspraken maken met de netbeheerder om hun verbruik tijdens spitsuren te verminderen. Hiervoor ontvangen zij dan een vergoeding. Door de ruimte die daardoor vrijkomt, kunnen ondernemers die op de wachtlijst staan, toelaten worden op het net.
Uitbreiding
Om structureel in de grote vraag naar elektriciteit te kunnen voorzien, wordt samen met de landelijke netbeheerder TenneT een nieuw elektriciteitsstation gebouwd in de gemeente Alphen aan den Rijn. Dat wordt aangesloten op het landelijke hoogspanningsnet. Dit station zal het hele gebied rondom Leiden en Alphen aan den Rijn naar verwachting vanaf 2028 van meer capaciteit voorzien.
In Leiden Zuidwest, Leiderdorp en Noordwijk worden vier nieuwe kleinere elektriciteitsstations gerealiseerd, deels ter vervanging van bestaande stations. Alleen uitbreiden van het net is echter onvoldoende. Ook slimme oplossingen en innovaties om het net efficiënter te gebruiken, spelen een belangrijke rol om de energietransitie en aanhoudend hoge vraag naar elektriciteit te kunnen faciliteren.
Holland-Rijnland
In de hele regio Holland-Rijnland bouwt Liander tot 2030 tien extra stations. Ook worden zestien grote elektriciteitsstations uitgebreid en wordt er bijna zeshonderd kilometer nieuwe elektriciteitskabel gelegd. In de wijken worden de komende twee jaar ruim tweehonderd nieuwe transformatorhuisjes geplaatst. In totaal is hiermee alleen al tot en met 2024 een investering gemoeid van bijna driehonderd miljoen in het elektriciteitsnet in Holland-Rijnland.
Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden
E-mail
redactie@sleutelstad.nl
Telefoon Redactie
071 - 5235907