Impressies van de nieuwbouw geven een indruk van de toekomstige ontwikkeling. (Afbeeldingen: De Sleutels).

Nieuwbouw langs Willem de Zwijgerlaan: 157 duurzame appartementen

Woningbouwvereniging De Sleutels vervangt de komende jaren 90 zwaar verouderde portiekwoningen langs de Willem de Zwijgerlaan in Leiden voor 157 moderne energieneutrale appartementen. Het gaat om de vijf woonblokken tussen de Kooilaan en de Julianakade. Er wordt al enkele jaren gewerkt aan de plannen.

De gemeente Leiden heeft deze week een overeenkomst met De Sleutels gesloten voor de vervanging van de flats. “En dat is goed nieuws”, vindt bouwwethouder Julius Terpstra. “De huidige woningen zijn duurzaam. De bewoners moeten gigantische stookkosten maken.”

Bouwwethouder Julius Terpstra vertelt wat er in de plaats komt van de oude portiekflats langs de Willem de Zwijgerlaan.

Tekst gaat door onder de foto’s.

De sloop van de dichtgetimmerde flats begint waarschijnlijk in maart van dit jaar. De laatste tijdelijke bewoners zijn inmiddels vertrokken. (Foto’s: Louis Smit).

Vrije sector
In de nieuwbouw komen meer sociale huurwoningen terug dan de negentig die er nu staan. “Dat worden er 112”, zegt Terpstra. “Daarnaast komen er dertig middeldure huurappartementen en vijftien in de vrije sector.” Die mix is is nodig om het project betaalbaar te maken. De nieuwe appartementen variëren in omvang van 45 tot 60 a 70 vierkante meter. De nieuwe flats krijgen elk een centrale hal met veel glas.

Ook komt er een aantal kleinere appartementen van 42 vierkante meter. Terpstra: “Dat is eigenlijk kleiner dat wat we in onze gemeentelijke woonvisie hebben benoemd als ondergrens. Meestal vinden we woningen die kleiner zijn dan 45 vierkante meter onwenselijk, maar niet altijd. En als er goede redenen voor zijn, dan kunnen we er vanaf wijken. En dat is hier het geval. Er is toch wel veel vraag naar. Bijvoorbeeld voor eenpersoonsgezinnen van mensen die uitstromen uit de GGZ, de maatschappelijke opvang en beschermd wonen-projecten.”

Ook is de ontwikkeling langs de drukke Willem de Zwijgerlaan volgens Terpstra een duur project voor De Sleutels. “Vanwege dat verkeer moeten er onder andere geluidswerende maatregelen genomen worden.”

Aan beide zijden van dit project wordt ook gewerkt aan plannen voor het vervangen en opknappen van bestaande woningen. Aan de Westkant gaat het om de Prinsessenbuurt en tussen de Kooilaan en de Sumatrastraat wordt gewerkt aan het plan ‘Park de Zwijger‘. Ook bewoners roeren zich en maakten eerder al het plan Heel noord één Tuin.

Investeringsbesluit
Directeur Danny Wijnbelt van De Sleutels reageert verrast op de berichtgeving vanuit de gemeente. “Wat ik lastig vind, is dat er nog geen besluit bij ons is genomen over de investering. Deze communicatie komt dus eigenlijk te vroeg.”

Leiden Maatschappij Politiek Nieuwbouw Willem de Zwijgerlaan


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×