De medicijnfabriek van Apotex in Leiden. (Foto: Frank Steenkamp).

Medicijnfabriek InnoGenerics blijft toch open na overname

Er komt toch een doorstart van de Leidse failliete medicijnenproducent InnoGenerics. De medicijnfabriek op het Leiden Bio Science Park werd eind vorig jaar failliet verklaard. Otichem Groep uit Ter Apel neemt InnoGenerics over.

Het bedrijf uit ter Apel is een leverancier van grondstoffen voor medicijnen. “Wij zijn al enkele jaren van plan om zelf generieke medicijnen te gaan produceren. Door de grote prijsdruk is het echter niet eenvoudig om in deze markt te stappen”, zegt Weite Oldenziel van Ofichem. “Dat het nu wel lukt, is omdat wij kansen zien de productie van InnoGenerics te integreren met onze andere activiteiten.”

Ook het ministerie van Volksgezondheid (VWS) is bij de deal betrokken en ondersteunt de overname met een bijdrage. Het ministerie heeft direct na het faillissement een garantstelling afgegeven om de productie gaande te kunnen houden tot een eventuele doorstart was gerealiseerd.

InnoGenerics maakt geneesmiddelen in tabletvorm. Het gaat om geneesmiddelen waar geen patent meer op rust voor aandoeningen als depressie, epilepsie, hart- en vaatziekten, jicht en suikerziekte. Jaarlijks worden er 2,5 miljard pillen gedraaid.

Opluchting
Bij InnoGenerics overheerst nu de opluchting laat directeur Lucas Wiarda weten. “Natuurlijk betreur ik de gang van zaken in de opmaat naar ons faillissement en de gevolgen daarvan voor veel betrokkenen. Deze fabriek is van groot belang voor de leveringszekerheid van generieke medicijnen in Nederland.”

Maatschappelijk
Volgens de curator was de overname een dubbeltje op zijn kant. Ofichem was het eerste bedrijf dat serieuze interesse toonde. “Ook toonden andere partijen, zoals de afnemers en de verhuurder van het pand bereidheid om bij te dragen aan een oplossing”, aldus curator Bentfort van Valkenburg: “Alle partijen realiseerden zich dat niet alleen zakelijke belangen, maar ook maatschappelijke belangen een rol spelen bij dit faillissement. Hierdoor konden wij het gesprek en de zoektocht naar een oplossing tot het allerlaatste moment gaande houden.”

Leiden Maatschappij Politiek Faillissement InnoGenerics


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×