Moniek van Sandick (rechts) voor het eerst op de wethoudersstoel. (Foto: Robbert Beurse).

Moniek van Sandick heeft er zin in: 'Zoeterwoude is een hele stoere gemeente'

De kersverse derde wethouder van de gemeente Zoeterwoude kan bijna niet wachten om aan de slag te gaan. “Zoeterwoude is een hele stoere gemeente die ik goed ken omdat ik er pal naast woon. Ik ben dan ook enorm blij dat ik deze kans krijg”, vertelt ze trots na haar benoeming.

Van Sandick krijgt als wethouder het sociaal domein, onderwijs en cultuur in haar portefeuille. “Juist nu het vaak over stikstof of woningbouw gaat, moeten we niet vergeten dat het uiteindelijk over de ménsen gaat die in de gemeente wonen. De jeugd, ouderen, mensen die hier tijdelijk wonen en Zoeterwoudenaren die hier geboren en getogen zijn. Ze verdienen het allemaal om aandacht van de gemeente te krijgen.”


Verslaggever Robbert Beurse in gesprek met Moniek van Sandick over haar benoeming tot wethouder.

Provincie
Als lid van de Provinciale Staten van Zuid-Holland had Van Sandick een mooie toekomst in het vooruitzicht. “Ik stond hoog op de lijst om na de verkiezingen nog vier jaar aan de slag te gaan bij de provincie. Maar toen kwam deze kans. De uitdaging om als bestuurder aan de slag te gaan in zo’n mooie gemeente ga ik graag aan.”

Leiden
De nieuwste wethouder van de gemeente Zoeterwoude woont in Leiden. “En dat blijft zo. Ik woon net buiten de grens van Zoeterwoude. Het dorp ligt dichterbij mijn huis dan bijvoorbeeld het centraal station in Leiden. Ik zie geen reden om te verhuizen.” In de Gemeentewet staat dat lokale bestuurders moeten wonen in het gebied waar ze werkzaam zijn. Van Sandick zal jaarlijks een ontheffing van de woonplaatsvereiste aanvragen.

Zelfstandig
Over de toekomst van Zoeterwoude is de ‘Leidse wethouder’ duidelijk: “Zoeterwoude moet zelfstandig blijven. Hier ga ik mij ook actief voor inzetten. Zorgen dat ik aan de juiste tafel zit om voor elkaar te krijgen wat nodig is om een ‘eigen’ gemeente te blijven”, belooft ze.

Steun
Het besluit tot uitbreiding van het college met een derde wethouder ging moeizaam. De volledige raad zette vraagtekens bij het gevolgde proces en oppositiepartijen Progressief Zoeterwoude en Senioren Belangen Zoeterwoude weigerden zelfs te stemmen over de uitbreiding. Voor Van Sandick geen reden om zich niet gesteund te voelen. “Het is voor het eerst dat Zoeterwoude drie wethouders heeft, dat daar kritisch naar wordt gekeken lijkt mij prima. Dat staat los van de steun die ik bij het uitvoeren van mijn functie nodig heb. Binnen het sociaal domein heb ik alle dertien raadsleden nodig om tot een goed resultaat te komen. We hebben elkaar net al even kort gesproken en ik heb er vertrouwen in dat dit gaat lukken”, zegt de nieuwe wethouder donderdagavond na afloop van de raadsvergadering waarin ze benoemd is.

Van Sandick is niet nieuw in de lokale politiek. Van 2006 tot en met 2018 zat ze voor het CDA in de Leidse gemeenteraad. Maandag is haar eerste ‘echte’ werkdag voor de gemeente Zoeterwoude.

Maatschappij Politiek


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×