(Foto: Satya den Boer).

Oegstgeestse voetbalavonturier begonnen aan Egyptische missie

Satya den Boer is aan een nieuw avontuur begonnen. De Oegstgeestse voetballer werkte eerder in Ghana aan een voetbalschool. Toen zijn geld op was, keerde hij terug naar Nederland, maar nu is hij op een nieuwe missie om kinderen te laten sporten. “Ik zit nu in Alexandrië in Egypte”, zegt Den Boer via Zoom.

Den Boer werkt voor een Nederlandse Egyptenaar die een gezonde generatie wil laten opgroeien. “We helpen kinderen bij het kiezen van een leuke sport en begeleiden ze om steeds beter te worden. We hopen dat sommige kinderen doorbreken als internationale sporters, zodat ze rolmodellen kunnen worden voor een nieuwe generatie kinderen.”

Sport071-presentator Cor van der Velden in gesprek met Satya den Boer

Vragenlijst
De voetballer, die zelf nog bij UDO speelde voordat die club opging in FC Oegstgeest, is in Egypte niet meer alleen met voetbal bezig. “Het leuke van Egyptische clubs is dat ze alle sporten aanbieden. Dus naast voetbal ook squash, basketbal, zwemmen, noem maar op. Alle clubs hier doen dat zo. Dat biedt ons de kans om kinderen allerlei verschillende sporten aan te bieden.”

Het aanbieden van die sporten gaat niet uit de losse pols. “De Hogeschool Arnhem-Nijmegen heeft een methode ontwikkeld waarmee je kan testen voor welke sporten een kind aanleg heeft”, legt Den Boer uit. “Daarnaast geven de kinderen ook een vragenlijst over wat ze leuk vinden aan sporten. Uiteindelijk resulteert dat allemaal in een lijst van zes sporten die we de kinderen voorleggen, waaruit ze dan zelf weer kunnen kiezen. Natuurlijk heeft het kind zelf altijd het laatste woord.”

De bedoeling is dat Den Boer vooral de trainers opleidt, die op hun beurt weer met de kinderen aan de slag gaan. “Dat is wat ik in Ghana ook gedaan heb. Ik vind het heel leuk om mensen op te leiden en dan te merken dat ze steeds beter worden in wat ze doen.”

Proeftijd
Den Boer is erg enthousiast over de visie achter het project, maar moet nog wel erg wennen aan Egypte. “Ik ben er pas twee weken hoor, dus het is nog vroeg om conclusies te trekken. Maar in Ghana voelde ik me na twee weken al helemaal thuis, terwijl ik nu nog erg moet wennen. De Egyptische cultuur is wat afstandelijker en zakelijker, ik mis het gezellige West-Afrikaanse enthousiasme.” Vooralsnog spreekt de Nederlander pas twee woordjes Arabisch: “Ik kan ‘goedemorgen’ en ‘dankjewel’ zeggen, daar houdt het wel op.”

Of zijn toekomst ook in Egypte ligt, durft Den Boer nog niet te zeggen. “Ik zit nog in mijn proeftijd, maar als ze me goed genoeg vinden, willen ze me graag drie jaar houden. De ambitie is om dit project ook in andere landen uit te rollen, dat lijkt me wel wat.”

Anderzijds blijft zijn hart uitgaan naar Ghana. “Ik heb elke twee weken contact met de voetbalschool waar ik gewerkt heb en ik geef tips en advies waar nodig. Als ik het op de een of andere manier kan financieren, wil ik heel graag weer terug.”

Advertentie

Oegstgeest Sport


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×