Frank Mittertreiner (l) van de Voedselbank ontvangt de Leiderdorpse cheque van wethouder Herman Romeijn . (Foto: Louis Smit)

Leiderdorp verhoogt bijdrage aan voedselbank tot 23.000 euro

De gemeente Leiderdorp verhoogt haar jaarlijkse bijdrage aan de Voedselbank Leiden en Omstreken tot 23.000 euro. Wethouder Herman Romeijn van Werk en Inkomen kwam dinsdag een cheque brengen. “Wij doen dit omdat steeds meer mensen moeite hebben om de eindjes aan elkaar te knopen door hoge energieprijzen en hoge inflatie. Het is belangrijk om de voedselbank een steuntje in de rug te geven, ook omdat die in deze tijd voedsel moet inkopen”, zo zei hij.

Het geld is niet geoormerkt voor Leiderdorpse klanten van de voedselbank. Romeijn: “We weten dat een evenredig deel van de Leiderdorpers de voedselbank bezoekt. Die gaat ook het pand verduurzamen zodat de energielasten omlaag gaan, dus dat geld komt op een goede plek terecht. De Voedselbank heeft geen uitgiftepunt in Leiderdorp, maar hij is dichtbij en de Leiderdorpers weten hem zeker te vinden.”


Verslaggever Louis Smit in gesprek met voorzitter Mittertreiner van de Voedselbank Leiden en Omstreken.


Verslaggever Louis Smit in gesprek met wethouder Herman Romeijn over de subsidie aan de voedselbank.

Voorzitter Frank Mittertreiner van de voedselbank toonde zich verheugd met de verhoogde bijdrage: “Die kunnen wij goed gebruiken. Met deze 23.000 euro kunnen wij behoorlijk veel voedsel bijkopen voor onze klanten. Ook kunnen wij daardoor goed onze energiekosten betalen. Wij hebben met onze koelcel en onze vriescel natuurlijk hoge energiekosten. Die zijn enorm gestegen. Ze bedroegen zo’n 12.000 euro per jaar, nu moet je denken aan anderhalf of twee maal zoveel.”

Steeds meer klanten
De Voedselbank heeft een sterk groeiend klantenbestand. Het gaat volgens Mittertreiner momenteel om zo’n 1550 personen. Tien procent daarvan zijn volgens hem Leiderdorpers. Het aandachtsgebied van de Voedselbank wordt gevormd door Leiden, Leiderdorp, Zoeterwoude en Oegstgeest. Mittertreiner: “Van Leiden krijgen wij ook een forse subsidie hoor. En met andere gemeenten, waarvandaan wat minder klanten komen, zijn we in gesprek daarover.”

De verhoging van de Leiderdorpse bijdrage is onderdeel van een pakket van extra maatregelen voor huishoudens met weinig inkomen. “De gevolgen van de oorlog in Oekraïne zijn voor iedereen voelbaar. De prijzen voor energie, maar ook voor boodschappen zijn sterk gestegen. Daarom heeft het college van B&W extra budget gereserveerd. Dit moet ervoor zorgen dat iedereen in Leiderdorp mee kan blijven doen”, aldus het Leiderdorpse college.

Boodschappenpas
Het pakket omvat onder meer ‘iets meer bijzondere bijstand’ en een financiële regeling die het makkelijker maakt om sport te beoefenen en deel te nemen aan culturele activiteiten. Ook kregen inwoners die in 2022 de energietoeslag hebben ontvangen, eenmalig een boodschappenpas met een waarde van € 40,-. De meeste huishoudens kregen deze pas al voor de feestdagen. “Ze konden daardoor iets vrolijker de Kerstdagen in, er is veel gebruik van gemaakt”, zei wethouder Romeijn.

 

Economie Leiden Leiderdorp Maatschappij Oegstgeest Politiek Regio Zoeterwoude


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×