Het nieuwe sportcomplex 1574 is nog in aanbouw. (Archieffoto: Casper Chaudron).

Voortbestaan ZZ Leiden in gevaar: 'Het moet binnen de financiële kaders passen'

Marcel Verburg weet niet of ZZ Leiden Basketball volgend seizoen nog bestaat. De voorzitter van de club die al jaren meedoet in de top van het Nederlandse basketbal krijgt vooralsnog de financiën niet rond om gebruik te maken van Sportcomplex 1574, de nieuwe indoor sporthal. “Als we op 1 april geen sluitende begroting kunnen presenteren, mogen we volgend seizoen niet meedoen met de competitie.”

Verburg spreekt over ‘serieuze kopzorgen’. “Bij grote wedstrijden kunnen er nu in de Vijf Meihal 2300 toeschouwers. De nieuwe sporthal krijgt 2138 stoeltjes op de tribunes en nog een stuk of 300 staanplaatsen. Effectief passen daar dus nog geen honderdvijftig extra mensen in. Tegelijk moet onze horeca-afname van 15.000 euro naar 50.000 euro gaan. Dat gaat niet lukken met 138 extra toeschouwers.”


Sport071-presentator Cor van der Velden in gesprek met ZZ-voorzitter Marcel Verburg.

De gesprekken over de afnamegarantie voor de horeca worden nog gevoerd met de gemeente Leiden. “De tijd begint te dringen”, erkent Verburg, “want op 1 april moeten we onze vergunning en begroting overhandigen aan de BNXT-competitie.” Als dat niet lukt, kan ZZ volgend jaar niet spelen. “We hebben altijd zin om te basketballen, maar het moet wel binnen de financiële kaders passen.”

Loting
Verburg baalt zichtbaar van deze situatie, zeker omdat het sportief zo goed gaat met de club. “We staan tweede in de competitie en we hebben ons geplaatst voor de Elite Gold-groep in de cross-borderfase.” Dat betekent dat ZZ gegarandeerd bij de bovenste vijf van de Nederlandse competitie zit. Die gaan spelen tegen de top-5 van de Belgische competitie en daar komt uiteindelijk één kampioen uit voor Nederland en België. Vorig jaar bestond deze BNXT-competitie voor het eerst en toen ging ZZ Leiden er met de winst vandoor.

Maar er is nog meer om op te hopen. “We hebben Groningen uit het bekertoernooi gegooid”, glundert Verburg. “Op zondag 12 maart spelen we de finale in Zwolle tegen Landstede.” Dat de Zwollenaren een thuiswedstrijd spelen, is het resultaat van loting. “Die loting werd uitgevoerd door een Leidenaar, dus die mag de komende weken de Vijf Meihal niet in”, grapt Verburg.

Mister ZZ
De halve finale van de beker werd mede gewonnen dankzij ‘Mister ZZ’ Worthy de Jong. De sterspeler had vorig jaar oktober afscheid genomen van de club waar hij volgens Verburg zo’n beetje alle records in handen heeft, om zich te concentreren op 3×3 basketbal. “Hij had nu een periode waarin hij vooral veel trainde en weinig wedstrijden speelde”, weet Verburg. “En wij waren op zoek naar een sterke speler die ons in de halve en hele finale van de beker kon steunen. Een buitenlander haal je niet zo snel, want dan zit je met werkvergunningen en dergelijke. Dus toen hebben we Worthy gevraagd, en hij wou graag weer even terugkomen bij zijn oude club.”

Of de bekerfinale van zondag 12 maart echt de allerlaatste wedstrijd van De Jong voor ZZ wordt, durft Verburg niet te zeggen. “Misschien blijft hij nog een wedstrijd langer. Maar we hebben hem speciaal voor de bekercompetitie teruggehaald en zijn vervanger uit Amerika heeft inmiddels ook zijn werkvergunning rond.”

Night of the Giants
Verburg kijkt heel erg uit naar vrijdag 17 maart. “Dan spelen we uit tegen Antwerpen. Die hebben de jaarlijkse ‘Night of the Giants’, een enorm spektakel voor 15.000 mensen. Dat wordt geweldig om bij te zijn.” Basketbalfans uit Leiden die dat willen meemaken moeten opletten: “De ‘Night of the Giants’ is altijd uitverkocht, dus wees er snel bij zodra Antwerpen de kaartverkoop start.”

Leiden Sport ZZ Leiden krijgt financiën niet rond


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×