Burgerinitiatief: "Leg de hele Willem de Zwijgerlaan in een holle dijk en maak het gebied leefbaarder." (Foto: Louis Smit)

Buurt wil actie van raad tegen schijnparticipatie bij plan Willem de Zwijgerlaan

Bewoners van Leiden-Noord willen dat de gemeenteraad ingrijpt om schijnparticipatie tegen te gaan bij de bouwplannen van burgemeester en wethouders voor het gebied rond de Willem de Zwijgerlaan. Burgerinitiatief Heel Noord Eén Tuin roept de raad op om bindende afspraken te maken met de betrokken wethouders Julius Terpstra (bouwen) en Ashley North (verkeer) over echte samenwerking en inspraak en een volwaardige plaats daarbij van het alternatieve plan van de buurt.

Het burgerinitiatief wil voorkomen dat de ‘verhoudingen verzuren’ en iedereen zich juridisch ingraaft. “Wij krijgen geen gehoor bij de wethouders. Ze doen aardig maar er is geen enkele inhoudelijke toenadering. In een brief zeggen ze doodleuk dat ze eerst de gebiedsvisie willen vaststellen en daarna pas met ons willen praten. Dat maakt ons boos”, zegt Anton van den Beukel van de bewonersgroep. “Met die gebiedsvisie maak je fundamentele keuzes en daarover willen wij het juist hebben. Anders kun je alleen nog met elkaar praten over welke boom waar komt en of er een extra bijenhotel moet komen.”

Louis Smit in gesprek met Anton van den Beukel van Burgerinitiatief Heel Noord Eén Tuin over de bouwplannen voor de Willem de Zwijgerlaan en het moeizame contact met de gemeente.

B&W wil een stuk van de Willem de Zwijgerlaan in een tunnel leggen en daarbovenop flink veel woningen bouwen. Zo moet dan het ‘Park de Zwijger’ ontstaan. Oude woningen worden gesloopt en er moet hoogbouw komen. Volgens Heel Noord Eén Tuin worden ‘ongelofelijk veel mensen op een klein stukje grond samengeperst’ en kan nauwelijks worden gesproken van een ‘park’. Ook levert de verkeersafwikkeling problemen op, zo vindt het burgerinitiatief. Voor inwoners van de Merenwijk wordt het naar verwachting veel moeilijker om vanuit de IJsselmeerlaan de Willem de Zwijgerlaan op te draaien.

Holle dijk
“In ons plan stellen wij voor om de hele Willem de Zwijgerlaan in een holle dijk te leggen. Daarboven kun je een écht park realiseren, je kunt sportvelden verplaatsen en dan kun je ook de woningbouw meer spreiden. Niet alles zo ontzettend hoog en toch haal je je aantallen”, zegt hij. “Ondertunnelen van het kleine stukje tussen de Kooilaan en de IJsselmeerlaan is een heel dure oplossing. Voor hetzelfde geld kun je de hele Willem de Zwijgerlaan in een holle dijk leggen. Dat zorgt voor een enorme verbetering van de kwaliteit van de wijk”, aldus Van den Beukel.

Als een groter deel van de Willem de Zwijgerlaan wordt overkluist, ontstaat een ‘fantastisch terrein waarop meerdere functies kunnen samenwerken’ en wordt het gebied veel leefbaarder, zo is de gedachte. Volgens Burgerinitiatief Heel Noord Eén Tuin blijkt uit berekeningen van een ingeschakeld architectenbureau dat wat de buurtbewoners willen ook nog eens betaalbaarder is.

 

Economie Leiden Maatschappij Politiek


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×