Marieke Timmer van zorgkantoor Zorg en Zekerheid en CDA-raadslid Tobias Sandoval Garcia over toenemende problemen in de zorg.

CDA wil meer verpleeghuisplekken en extra aandacht voor ouderenzorg

De overheid moet veel meer aandacht hebben voor de toenemende vraag naar ouderenzorg. Zowel lokaal als landelijk. Dat stelt het CDA Leiden in een serie vragen aan het Leidse college van B & W. De gezamenlijke zorginstellingen in Zuid-Holland Noord hebben deze week hun ‘regiovisie’ gepubliceerd waarin zowel de toenemende problemen, als ook mogelijke oplossingen worden benoemd. Ook het CDA heeft een wensenlijst voor het aanpakken van de problemen en er zijn opvallend veel overeenkomsten.

“Als overheid kunnen we maar moeilijk voldoen aan de vraag”, zegt CDA-raadslid Tobias Sandoval Garcia in het Sleutelstad-programma Nieuws071. Het bouwen van nieuwe verpleeghuizen noemt hij nog relatief eenvoudig. “Maar het vinden van voldoende goede mensen is lastig.” Hoeveel plekken erbij moeten, weet Sandoval Garcia niet precies. “Maar de zorginstellingen gaan uit van 330 verpleeghuisplekken per 10.000 inwoners. Voor Leiden praat je dan over zo’n 4.000 plekken.”

Het tekort aan arbeidskrachten is ook wat Marieke Timmers van zorgkantoor Zorg en Zekerheid zorgen baart. Er komen nou eenmaal steeds meer ouderen en er is krapte op de arbeidsmarkt. Steeds minder mensen kiezen voor een baan in de zorg.” Ook staat er volgens Timmers druk op financiering. “Hoeveel is beschikbaar voor de zorg?” Het gebrek aan voldoende geschoold personeel is echter het grootste probleem om de benodigde zorg te leveren. “Wachtlijsten lopen daardoor op. Het is soms echt moeilijk. Regionaal lukt het nu nog redelijk goed, maar niet iedereen kan terecht op de plek van de eerste voorkeur. We hebben echt grote zorgen voor de toekomst als er niets verandert.”

Welzijn
Timmers wijst er ook op dat de tijd dat mensen in een verpleeghuis verblijven steeds korter wordt. Er wordt steeds langer thuis zorg verleend en dat betekent dat in de verpleeghuizen steeds zwaardere zorg nodig is. Toch is Timmers daar niet per se negatief over. “De mogelijkheden voor die zorg aan huis worden ook groter. Het beleid is daar op gericht. Mensen willen dat ook het liefst.” Ze wijst er wel op dat een deel van de inzet van het personeel niet over zorg gaat, maar ook over het welzijn van mensen. “Ervoor zorgen dat ze een plezierige dag hebben kan ook met ander personeel. Dat hoeft niet door zorgpersoneel te worden gedaan.”

Net als het CDA denkt ook Timmers dat het inzetten van meer vrijwilligers een belangrijk deel van de oplossing kan zijn voor het personeelstekort. “Hoe creëer je nou een zorgzame samenleving?” Als sector mensen opleiden is een ander punt dat Timmers noemt. Net als het benutten van nieuwe mogelijkheden. “Innovaties als beeldzorg, maar ook kennis delen. Hoe zorg je voor mensen met dementie? We moeten mantelzorgers ondersteunen, zodat ze het volhouden. Er is bijvoorbeeld een cursus ‘Beter thuis met dementie’ waarbij we partners leren over het ziektebeeld. Ook kunnen ze dan een netwerk opbouwen van mensen die er ook mee te maken hebben.”

CDA-raadslid Sandoval Garcia signaleert ook dat een steeds groter deel van de zorg bij de samenleving terecht komt. “Daar moeten we dus oog voor hebben.” Hij noemt het heel belangrijk dat er bijvoorbeeld samen met instellingen als Incluzio vrijwilligers worden geworven voor de ouderenzorg. “Leiden heeft een jonge bevolking. Laten we kijken hoe we studenten en andere jongeren zich in kunnen laten zetten voor ouderen.” Dat geldt volgens het CDA ook voor de eigen medewerkers van de gemeente Leiden en voor expats. “Ze kunnen helpen bij het voorkomen van eenzaamheid, activiteiten ondernemen met mensen die dementie hebben, schoonmaakklusjes doen… er gebeurt wel het een en ander, maar hoe kunnen we dat uitbreiden?”

Een ander punt waar het CDA aandacht voor vraagt is voldoende woonruimte voor ouderen. Ze bedoelen hiermee zowel seniorenwoningen als geclusterde woonvormen voor ouderen in alle wijken. “En dat geldt ook voor verpleeghuizen waar zwaardere vormen van zorg geboden kunnen worden. Die hebben we nu niet in alle wijken. In Leiden Noord, de Merenwijk en de Stevenshof hebben we dat un niet. We moeten echt goed kijken hoe we voorkomen dat er knelpunten ontstaan voor zorg aan mensen in een vergevorderd stadium van dementie of met fysieke beperkingen.”

Ook de doorstroming op de woningmarkt moet worden bevorderd. Veel senioren wonen nog in eengezinswoningen. “Mensen zeggen tegen mij, ik ben niet getrouwd met dit huis, maar dat moet er wel aanbod zijn”, zegt Tobias Sandoval Garcia nog.

Tenslotte wil zijn partij een overzicht van verpleeghuizen die willen uitbreiden en meer inzicht in bestaande wachtlijsten en de werkdruk in de zorg. Het college zou daarover ook in gesprek moeten gaan met het kabinet.”

Leiden Maatschappij Regio Tekort aan plekken in ouderenzorg


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×