De nieuwe opvanglocatie aan de Haagse Schouwweg. (Foto: Chris de Waard).

Leiden opent opvanglocatie voor 340 asielzoekers

Leiden opent op 13 februari aan de Haagse Schouwweg een opvanglocatie voor 340 asielzoekers. Deze locatie is tijdelijk beschikbaar, tot eind 2027. Dit antwoordt de gemeente op vragen van Omroep Sleutelstad naar de voorbereiding van het college op de opgave aan de provincie Zuid-Holland om duizenden extra structurele opvangplekken voor asielzoekers te creëren.

De locatie Haagse Schouwweg 8A-N maakt deel uit van het gebied waar de nieuwe wijk Westerpoort voorzien is. Na 2027 gaat de geplande gebiedsontwikkeling van start.

Het aantal mensen dat in Nederland asiel aanvraagt, is toegenomen, zo zegt de gemeente. Daarnaast kunnen mensen met een verblijfsvergunning onvoldoende uitstromen naar een woning vanwege de krapte op de huizenmarkt. In de bestaande opvangcentra van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) is vrijwel geen ruimte meer om mensen op te vangen die asiel aangevraagd hebben of een verblijfsvergunning hebben. Het rijk verzoekt gemeenten daarom dringend om opvangplekken.

Zuid-Holland
Met dat verzoek was staatssecretaris Eric van der Burg in oktober 2022 ook in Leiden. Commissaris van de Koning Jaap Smit ging onlangs ook al in op de opgave voor Zuid-Holland om voor 16.500 extra structurele opvangplekken te zorgen. Smit zei toen trots te zijn op ‘verantwoordelijk Leiden’.

Gaat Leiden gezien zijn bewezen gastvrijheid nu ‘terugduwen’ en zeggen dat andere gemeenten in de provincie aan de beurt zijn voor het inrichten van opvang? “Naast de inzet uit Leiden zullen wij ons ook inzetten voor een gezamenlijke wijze waarop wij in Zuid-Holland gezamenlijk een oplossing kunnen bieden voor deze opgave”, aldus het college van burgemeester en wethouders. Burgemeester Henri Lenferink zal zich als voorzitter van de Veiligheidsregio Midden-Holland ook ‘inzetten voor een gezamenlijke oplossing’.

Meer dan nodig
Asielzoekers hebben in Nederland recht op opvang. Als hun asielverzoeken worden gehonoreerd, dan hebben zij en hun nareizigers recht op huisvesting. Daarvoor zorgen is een krachttoer bij de huidige woningnood. “Wij voelen ons verantwoordelijk voor en zetten ons in voor beide opgaven”, aldus B&W. “Zo hebben wij afgelopen jaar ook meer statushouders gehuisvest dan volgens de taakstelling voor 2022 benodigd was, mede met het oog op de verhoogde taakstelling voor 2023.”

In de aanloop naar de realisatie van de opvanglocatie aan de Haagse Schouwweg zijn omwonenden en andere betrokkenen geïnformeerd en is er een klankbordgroep samengesteld. “De raad is geïnformeerd over de realisatie van de opvanglocatie”, zegt B&W. “Uit onze ervaring blijkt dat er sprake is van draagvlak voor de komst van de opvanglocatie.”

Volgens informatie van ministeries wordt dit jaar een flinke toestroom van asielzoekers verwacht en is er extra noodopvang nodig. Daarover zegt het college: “Gezien de bijdragen die Leiden eerder heeft gedaan, verwachten wij geen (extra) crisisnoodopvangplekken in te richten. Wij sluiten echter niet uit dat er op een later moment opnieuw een noodzaak ontstaat om crisisopvang te moeten bieden in onze stad.”

 

 

Leiden Maatschappij Politiek AZC Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×