(Foto's: Chris de Waard, video: Robbert van Cleef).

Asielzoekerscentrum aan Haagse Schouwweg in gebruik genomen

De komende vijf jaar biedt een omgebouwd kantoorpand aan de Haagse Schouwweg onderdak aan asielzoekers. Het gaat naar verwachting om vluchtelingen uit tientallen landen die via Ter Apel in Nederland aankomen en vervolgens ergens in ons land een plek krijgen waar ze hun asielprocedure kunnen doorlopen.

Het gaat hier om een andere groep dan de oorlogsvluchtelingen uit Oekraïne. Ook gelden voor mensen uit landen als Syrië en Eritrea andere regels dan voor de vluchtelingen uit Oekraïne. Dat komt vooral omdat de Europese Unie in 2016 een associatieovereenkomst heeft gesloten met het Oost-Europese land, waardoor Oekraïners meer rechten hebben in Europa.

Op verzoek van de Rijksoverheid is de gemeente Leiden vorig jaar op zoek gegaan naar mogelijkheden om tegemoet te komen aan de vraag om extra opvanglocaties. De locatie Haagse Schouwweg 8a tot 8n maakt deel uit van het gebied waar Westerpoort gepland is. Omdat het nog wel enkele jaren duurt voordat de schop de grond in kan voor de nieuwe woonwijk is met de pandeigenaar afgesproken dat het gebouw tot en met eind 2027 beschikbaar is als AZC.

Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers huurt het pand de komende jaren voor het onderbrengen van maximaal 340 vluchtelingen. Die komen vanaf vandaag gefaseerd aan in Leiden.

Wethouder Julius Terpstra hoopt dat Leiden hen net zo’n warm welkom zal bieden als de vluchtelingen uit Oekraïne maar zegt daar alle vertrouwen in te hebben.

Leiden Maatschappij AZC Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×