(Foto: Chris de Waard)

Kamermeerderheid steunt concentratie kinderhartchirurgie

Een meerderheid in de Tweede Kamer steunt het besluit van minister Ernst Kuipers om de kinderhartcentra in Leiden en Utrecht te sluiten. Coalitiepartijen VVD, D66, CDA en de ChristenUnie schaarden zich aan het einde van het Kamerdebat over de concentratie van de kinderhartchirurgie achter het voorgenomen besluit dat Kuipers vorige week nam.

Een flink aantal oppositiepartijen vroeg de minister tevergeefs om geen twee, maar drie kinderhartcentra open te houden. Over dat voorstel wordt vandaag nog wel gestemd, maar er is dus geen meerderheid voor.

Volgens Kuipers is concentratie van de zeer specialistische zorg in twee centra het beste voor zowel de zorgprofessionals als de patiënten. Dat gaat in de toekomst gebeuren in Groningen en Rotterdam. De centra in Leiden en Utrecht mogen na een overgangsperiode van enkele jaren geen gespecialiseerde kinderhartchirurgie meer bieden.

Er wordt al decennia gesproken over de concentratie van de kinderhartchirurgie. Inhoudelijk is ook de sector het daarmee eens, maar geen van de bestaande centra wil ermee stoppen. “Voor de kwaliteit en continuïteit van de zorg en de verlichting van de werkdruk van de teams die de operaties uitvoeren, is concentratie noodzakelijk”, zei Kuipers in de Tweede Kamer.

De vier kinderhartcentra, dat zijn Amsterdam en Leiden (CAHAL), Groningen, Utrecht en Rotterdam, kregen van zorgminister Kuipers op 13 februari twee weken om te reageren op zijn voorgenomen besluit om de kinderhartchirurgie te concentreren in Groningen en Rotterdam. Dat kunnen ze dus tot en met 27 februari doen, daarna neemt Kuipers een definitief besluit.

Als Kuipers bij zijn eerdere besluit blijft dan vecht het Centrum voor Aangeboren Hartafwijkingen Amsterdam Leiden (CAHAL) dat bij de rechter aan, zo maakte het LUMC eerder deze week bekend.

Leiden Maatschappij Politiek Sluiting kinderhartchirurgie LUMC


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×