Presentatoren Bart Jan Westerduin en Paco Busteros León over Amerikaanse sporten met een Leidse twist. (Foto: Gerry van Bakel)

Pilgrim Nation kijkt terug op Superbowl: 'Goeie wedstrijd'

Presentatoren Bart Jan Westerduin en Paco Busteros León van het Sleutelstad-programma Pilgrim Nation konden natuurlijk niet om de Super Bowl heen. Het was alweer de 57e editie  van de American Football finale.  Ze hadden allebei de verkeerde winnaar voorspeld, maar zijn het er wel over eens dat het een goede wedstrijd was.

De bekendste wedstrijd van het American football-seizoen ging tussen de Kansas City Chiefs en de Philadelphia Eagles. Philadelphia begon heel sterk en had in de rust tien punten voorsprong op Kansas City. In de tweede helft stond de quarterback van de Chiefs op en nam zijn team op sleeptouw. De defensie van de Eagles kon geen vuist meer maken en dus namen de Chiefs de trofee en de eeuwige roem mee naar Kansas City.

Presentatoren Bart Jan Westerduin en Paco Busteros León over Amerikaanse sporten met een Leidse twist.

In het tweede kwart van Pilgrim Nationuitzending van woensdag volgde een korte vooruitblik naar het nieuwe seizoen van de NFL. Alle teams zijn nieuwe spelers en coaches en trainers aan het aantrekken, de carrousel is begonnen. Meest opvallende transfer: Sean Payton, oud-coach van de New Orleans Saints gaat naar de Denver Bronco’s.

Quarterbacks
Verder wordt er flink geshopt wat betreft begeleiders en staf van de finalisten van de Super Bowl. De Eagels verliezen zowel hun Offensive als hun Defensive Coördinator (OC en DC), respectievelijk aan de Indiana Colts en de Arizona Cardinals. De OC van de Chiefs verhuist naar de Washington Commanders.

Natuurlijk wordt er ook stevig onderhandeld over de beschikbare quarterbacks, de spelbepalers in het veld. Derek Carr, net ontslagen bij de Raiders, zou een goede kans maken om naar de Saints te gaan. Elke quarterback wordt natuurlijk genoemd bij de New York Jets, die helemaal zouden willen gaan voor Aaron Rodgers, nu nog in dienst van de Green Bay Packers.

Presentatoren Bart Jan Westerduin en Paco Busteros León over Amerikaanse sporten met een Leidse twist.

Vlak voor halftime keek Pilgrim Nation terug op de All-Stargame in de NBA. De teams bestaan uit spelers die de meeste stemmen kregen van de fans. Captains waren Lebron James en Giannis Antetokounmpo. Zoals bekend, is verdedigen optioneel in de All-Stargame. Uiteindelijk won team Giannis met 184-175 van team Lebron. Jayson Tatum scoorde 55 punten en mocht met de KobeBryant-award naar huis.

In het derde kwart natuurlijk de college-tradition, dit keer over the University of Syracuse. Behalve mooie tradities als de ‘Dome Stomp’ en ‘flipping the flag’ is het gemiddelde aantal van 30.000 toeschouwers bij het basketbal ook zeker het vermelden waard. Bijnaam van het stadion is The Loud House.

Sterren
Pilgrim Nation gaat over Amerikaanse sporten met een Leidse twist en dat rekken de presentatoren graag op als het zo uitkomt. Op 8 maart begint de World BaseBall Classic en het Nederlandse team doet ook mee. Aangezien het toernooi wordt georganiseerd door de MLB doen de grote sterren van het honkbal ook mee. Wat voor Nederland niet verkeerd is. Xander Bogaerts, Didi Gregorius, Jurickson Profar, Jonathan Schoop, Andrelton Simmons en Chadwick Tromp zijn enkele van de grote namen die voor het Nederlands team uit gaan komen. Geen favoriet, maar wel een gevaarlijke outsider.

Presentatoren Bart Jan Westerduin en Paco Busteros León over Amerikaanse sporten met een Leidse twist.

Van het Nederlands team honkbal naar de Nederlanders in de college basketbalcompetitie. Op 14 maart begint het grote NCAA-tournament (the Big Dance) en verschillende Nederlandse spelers maken nog kans om uit te komen in dat toernooi. Bij het kleine college Bradley, waar ZZ Leidenspeler Luuk van Bree ooit speelde, spelen zelfs twee Nederlanders. Rienk Mast en Malevy Leons. Zij hebben nog een kleine kans om het toernooi ook te halen.

Het laatste kwart was voor overig nieuws en dat had veelal te maken met honkbal. Het seizoen is weer begonnen, de trainingskampen zijn gestart. Er er zijn enkele nieuwe regels ingevoerd, waaronder de pitchklok en ook de honken zijn groter gemaakt. Met als doel meer snelheid en meer spektakel.

34
Het rugnummer van Fernando Valenzuela, nummer 34, is “retired” door de Los Angeles Dodgers, waar hij zijn gehele carrière pitcher was. Voor het eindsignaal nog snel een kijktip, de Netflixdocumentaire Bill Russel, over de grootheid van de Boston Celtics.

De volgende uitzending van Pilgrim Nation is op 22 maart.

Presentatoren Bart Jan Westerduin en Paco Busteros León over Amerikaanse sporten met een Leidse twist.

Leiden Sport Pilgrim Nation


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×