Burgemeester Lenferink brengt zijn stem uit bij eerdere verkiezingen. (Foto: Chris de Waard)

Weer bezorgprobleempje met Leidse stempassen

In een deel van de Leidse wijk Houtkwartier zijn geen stempassen bezorgd voor de verkiezingen voor de Provinciale Staten en het Waterschap. Volgens een woordvoerder van de gemeente Leiden gaat het om drie straten. De betreffende kiezers krijgen morgen een vervangende pas.

Vorig jaar werden in enkele straten in de Stevenshof geen stempassen bezorgd voor de gemeenteraadsverkiezingen. Dit keer leek het er lang op dat het wel goed was gegaan, maar dat blijkt dus toch niet het geval.

De verkiezingen worden volgende week woensdag gehouden. Het is niet mogelijk om eerder te stemmen zoals vanwege corona vorig jaar nog wel kon bij de gemeenteraadsverkiezingen.

Eerste Kamer
Burgemeester Lenferink benadrukt deze week in het Gesprek met de burgemeester dat deze week bij Sleutelstad op televisie is te zien, ook de landelijke component die een rol speelt bij de Statenverkiezingen. De gekozen leden van de Provinciale Staten kiezen in mei de leden van de Eerste Kamer. Daar heeft het kabinet nu geen meerderheid en de uitslag van die Eerste Kamerverkiezingen kan dus betekenen dat het kabinet meerderheden linksom moet verwerven of juist over rechts.

Wie niet goed weet op welke partij te stemmen bij de verkiezingen voor de Provinciale Staten kan gebruikmaken van meerdere online stemhulpjes. Zaken waar de provincie over gaat, zijn bijvoorbeeld de aanpak van de stikstofcrisis en het aanwijzen van woningbouwlocaties.

Waterschapsverkiezingen
Op 15 maart kan iedereen ook een stem uitbrengen voor het Waterschap. In onze regio gaat het daarbij om het Hoogheemraadschap van Rijnland. “Die waterschappen worden steeds belangrijker”, zegt Lenferink. “Ze zijn er natuurlijk om dijken aan te leggen en water te zuiveren, maar door de klimaatverandering krijgen we ook steeds vaker te maken met hevige regenbuien. Waar laat je al dat water? Die waterberging is ook een belangrijk onderwerp waar de waterschappen zich mee bezighouden.”

Aan de waterschapsverkiezingen in Zuid-Holland-Noord (Rijnland) doen dertien partijen mee. VVD, PvdA, Water Natuurlijk, CDA, PvdD, 50Plus, CU-SGP, AWP, GOUD, BBB, JA21, Ondernemend Water en Belang van Nederland.

Leiden Politiek


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×