Marleen Hogendoorn heeft haar droombaan gevonden als hoofdredacteur van Opzij. (Foto: Beytullah Basar)

Nieuwe hoofdredacteur Marleen Hogendoorn over veranderingen Opzij

Voorgangsters als Hedy d’Ancona, Cisca Dresselhuys en Margriet van der Linden boezemen hoofdredacteur van Opzij Marleen Hogendoorn een beetje ontzag in, maar ontnemen haar niet het plezier te genieten van haar droombaan. “Ik wil dat de verkoopcijfers van Opzij gaan exploderen.”

“We gaan het helemaal anders doen, heb ik al wel eens in een interview geroepen”, zegt Marleen Hogendoorn thuis op de bank. “Maar dat kan natuurlijk niet in een keer. Dan herkennen je lezers hun Opzij niet meer. Maar bijvoorbeeld in het nummer dat nu in de winkel ligt, met Victoria Koblenko op de cover, staan twee columnisten met hun laatste column. Janice Deul, een toffe Leidse vrouw waar ik al heel lang fan van ben, wordt onze nieuwe columnist.”

Nieuws071-presentator Gerry van Bakel in gesprek met Marleen Hogendoorn, hoofdredacteur Opzij, over feminisme en lipstick.

Hogendoorn schrijft al een aantal jaren voor Opzij. Nadat de vorige hoofdredacteur Marianne Verhoeven ongeneeslijk ziek bleek, werd Hogendoorn gevraagd om haar op te volgen. Samen met Noémie Prent. “Ik vind het een hele eer. De samenwerking met Noémie gaat erg goed, we zijn het eigenlijk altijd wel eens.”

Het nieuwe duo wil het blad Opzij graag gaan verjongen. “Je zag altijd vooral wat oudere vrouwen in het blad, met topfuncties. Wij willen ook jongere vrouwen laten horen. Die nog aan het begin van hun carrière staan. Maar wel een tof idee hebben. We hebben oog voor wat er speelt in de wereld en natuurlijk ook voor de klassieke onderwerpen, zoals abortus, moederschap en werken.”

Stemmen
“We zijn geen boze feministen”, zegt Hogendoorn, hoewel ze zich af en toe behoorlijk kwaad kan maken over onrecht en dan niet schuwt om een ingezonden brief te schrijven aan een krant of deel te nemen aan een protestmars. Maar ze deinst ook niet terug om onderwerpen die controversieel zijn aan te pakken. “Bijvoorbeeld over sekswerkers. Sommige feministen vinden dat het helemaal niet zou moeten mogen, anderen vinden dat er juist meer goed geregeld moet worden voor sekswerkers. Wij willen in Opzij daarover veel verschillende stemmen laten horen.”

Een verhaal dat nog in de maak is, maar waarvoor Hogendoorn het interview al heeft gedaan is met een 27-jarige vrouw die een eigen beautymerk heeft opgezet. “Ze had huidproblemen zoals acne en besloot toen dat ze iets op de markt wilde brengen dat echt helpt. Zoals een masker, een vitamine C-serum. Dingen waar vrouwen blij van worden. Ze had zich tot doel gesteld: ik wil in die en die winkels liggen en ook achter de douane op Schiphol en dat is allemaal gelukt. Een heel inspirerende vrouw, vind ik.”

Fiets
Om de vraag of zo’n verhaal wel past in de traditie van Opzij, moet Hogendoorn hard lachen. “Waarom zou dat niet mogen? Feministen houden ook van een mooi kleurtje op de nagels. Bij Opzij wordt ook lipstick gebruikt. Ik zie die vrouw vooral als een jonge succesvolle zakenvrouw. Met een beautymerk. Had het dan wel gemogen als het om een fiets ging?”

Leiden Maatschappij


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×