Chris Jaeger van Leiden2022 bracht de tuktuks persoonlijk naar de nieuwe eigenaren. (Foto: Emile van Aelst)

Tuktuks van Leiden2022 geschonken aan BplusC en Energiefixers071

De tuktuks van Leiden2022 zijn door de organisatie geschonken aan BplusC Leiden en Energiefixers071. Na European City of Science Leiden 2022 was het tijd om de elektrische voertuigen aan een nieuwe eigenaar te schenken. Maar liefst 49 organisaties meldden zich aan.

Met pijn in het hart neemt Chris Jaeger van de organisatie van Leiden2022 afscheid van de tuktuks: “Ik heb ze twee jaar geleden aangeschaft. Het is mooi om ze nu weg te geven, maar ook een beetje verdrietig.” Ze noemt de tuktuks een ijkpunt in de stad. “De tuktuks waren niet alleen heel handig, maar ook een vorm van fysieke communicatie en een echt samenwerkingsproject. Als we door de stad reden moesten we geregeld een bruggetje opgeduwd worden en bezorgden we een glimlach bij omstanders”, vertelt Jaeger.

Belangstellenden die de tuktuks over wilden nemen konden zich aanmelden met een motivatie. Bij het beoordelen van de aanmeldingen waren een aantal peilers van belang: “Allereerst letten we op het lokale aspect van de organisatie, op duurzaamheid en sustainability en op het sociale aspect”, vertelt Jaeger. “Daar zijn BplusC en de Energiefixers071 uitgekomen.”

Irma de Vries was aanwezig bij het overhandigen van de tuktuks. 

BplusC
Andrea Bosch en Colet Assman van BplusC zijn blij met hun nieuwe aanwinst: “Als iemand de tuktuk verdient, is het wel BplusC. Omdat we zoveel verschillende dingen doen, maar dat logistiek best lastig is.” Om hun inzending kracht bij te zetten maakten ze een promotiefilmpje. “We proberen ons meer te richten op jongeren en zetten daarvoor onze socialemediakanalen in, dus waarom maken we niet een toffe video?” vertelt Colet. En dat heeft gewerkt. Volgens Andrea kunnen we binnenkort BplusC met een tuktuk door de stad zien rijden met instrumenten, flyers of voor de jongerencampagne die zij binnenkort lanceren.

Energiefixers071
Namens de Energiefixers071 nemen Mazen Kara, Yung Lie en Bart Groeneweg een tuktuk in ontvangst. Hun organisatie voldoet perfect aan het duurzaamheidsaspect dat Leiden2022 voor ogen had voor de tuktuks. “Het doel van het project is de planeet een stukje beter maken. Minder CO2 en minder uitstoot, en dat begint bij een lagere energierekening. Die krijg je door je huis beter te isoleren, met bijvoorbeeld tochtstrips.” In de eerste vier weken hebben ze in meer dan 100 woningen klusacties uitgevoerd met zogenaamde fixteams. De tuktuk zal voor hen fungeren als een tijdelijke garage en het mogelijk maken op een duurzame wijze materialen te verplaatsen.

De derde tuktuk wordt gehouden door Leiden2022. Volgens Jaeger wordt er momenteel gesproken over het eventueel doorzetten van het project. “Dus we houden er nog eentje, in de hoop dat het project een doorstart krijgt.”

  • Chris Jaeger van Leiden2022 overhandigt de sleutels van een van de tuktuks aan BplusC Leiden. (Foto: Emile van Aelst)
    Chris Jaeger van Leiden2022 overhandigt de sleutels van een van de tuktuks aan BplusC Leiden. (Foto: Emile van Aelst)
  • Chris Jaeger van Leiden2022 overhandigt de sleutels van een van de tuktuks aan BplusC Leiden. (Foto: Emile van Aelst)
    Chris Jaeger van Leiden2022 overhandigt de sleutels van een van de tuktuks aan BplusC Leiden. (Foto: Emile van Aelst)
  • Andrea Bosch en Colet Assman van BplusC in de tuktuk. (Foto: Emile van Aelst)
    Andrea Bosch en Colet Assman van BplusC in de tuktuk. (Foto: Emile van Aelst)
  • Chris Jaeger van Leiden2022 overhandigt de sleutels van een van de tuktuks aan Mazen Kara, Jung Lee en Bart Groeneweg van de Energiefixers071. (Foto: Emile van Aelst)
    Chris Jaeger van Leiden2022 overhandigt de sleutels van een van de tuktuks aan Mazen Kara, Jung Lee en Bart Groeneweg van de Energiefixers071. (Foto: Emile van Aelst)
  • Wijkambassadeur Yung Lie vertelt over de Energiefixers071. (Foto: Emile van Aelst)
    Wijkambassadeur Yung Lie vertelt over de Energiefixers071. (Foto: Emile van Aelst)
Leiden Maatschappij


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×