(Foto: Louis Smit)

Wijkvereniging Merenwijk pleit voor permanente bebouwing op voormalige brandweerlocatie

Het neerzetten van tijdelijke woningen op de plek van de voormalige brandweerkazerne aan de Gooimeerlaan is kapitaalvernietiging. Dat vindt de Wijkvereniging Merenwijk die een brief heeft gestuurd aan de gemeente Leiden met daarin de oproep om te kiezen voor permanente woningen op de plek waar nu nog de oude brandweerkazerne staat.

“Volgens de gemeente is alleen een tijdelijke invulling voor die plek mogelijk, omdat er misschien ooit een treinstation komt. Maar eigenlijk gelooft hier niemand dat meer”, zegt wijkvoorzitter Gerard van Hees. “We horen al vijftig jaar dat er een NS-station komt.”

Van Hees en ook Louis Eggen, de voorzitter van de werkgroep Vervoer en Mobiliteit van de Wijkvereniging Merenwijk, gaan er vanuit dat het station er nooit zal komen. “De locatie is niet geschikt en ook te klein”, zegt Eggen. “En veel mensen vinden ook wel dat we al erg dichtbij station Leiden Centraal zitten. En dat is natuurlijk ook zo”, zegt Van Hees die bovendien denkt dat bij een treinstation in de Merenwijk, mocht dat er ooit toch kunnen komen, nooit zoveel mooie voorzieningen zullen komen als nu bij Centraal. “Overdekte fietsenstallingen bijvoorbeeld.”

Voorzitter Gerard van Hees van de Wijkvereniging Merenwijk pleit voor permanente bouw op de voormalige brandweerlocatie aan de Gooimeerlaan.

Schrappen
De wijk stelt nu aan de gemeente voor om geen rekening meer te houden met de mogelijke komst van een treinstation. “Wordt het niet tijd dat we in het kader van de huidige planvorming het streven naar een eigen Merenwijk NS-station (her)overwegen. Het schrappen van dat streven, leidt er immers toe dat we in de planvorming niet naar de realisatie van tijdelijke, maar naar permanente woningen kunnen toewerken.” De wijkvereniging denkt dat het bij permanente bebouwing bovendien mogelijk is om meer te bouwen dan nu is voorzien met tijdelijke woningen. “Er is zo’n grote behoefte aan woningen, bijvoorbeeld ook voor onze jongeren die nu nog ongewild thuis wonen.”

Doelgroepen
Van Hees benadrukt dat hun voorstel geen strategisch plannetje is om te voorkomen dat er speciale doelgroepen aan de Gooimeerlaan worden ondergebracht. Het gaat daarbij om jongeren, studenten, statushouders en bewoners uit de maatschappelijke opvang. “Die doelgroepen zijn wat ons betreft welkom. Sterker nog, de wijkvereniging organiseert graag een warm welkom voor hen in onze wijk. De Merenwijk is er voor iedereen.” Wel wil de wijk maatregelen om te voorkomen dat overlast ontstaat als mensen uit de maatschappelijke opvang terugvallen in hinderlijk gedrag.

De wijkvereniging hoopt dat er totdat er een definitief besluit is genomen over de invulling van de locatie zo snel mogelijk tijdelijke bewoning van de huidige gebouwen wordt toegestaan. “Ook het gebruik van de hangaars door kunstenaars mag van ons met de nodige spoed worden opgepakt.”

Leiden Maatschappij


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×