Onlangs sponsorde Praxis in Leiderdorp al een nieuwe transportauto voor de Dierenambulance en Vogelasiel Regio Leiden. (Foto: Emile van Aelst)

Ook Leiderdorp wil dierenambulance financieel steunen

Leiderdorp gaat net als een aantal andere gemeenten in de regio financieel bijdragen aan het werk van de Dierenambulance en Vogelasiel Regio Leiden. Die organisatie is de afgelopen maanden stevig aan het lobbyen in de regio om structureel subsidie te krijgen. Die inspanningen beginnen langzaam maar zeker succes te oogsten.

De Leidse wethouder Ashley North riep de colleges van Katwijk, Leiderdorp, Noordwijk, Oegstgeest en Teylingen in februari op om ook bij te gaan dragen. “Als alle gemeenten bereid zijn tot een structurele bijdrage, dan kan daarmee veertig procent van de jaarlijkse uitgaven gedekt worden. Donaties, giften, ritvergoedingen en acties zorgen naar verwachting voor het resterende bedrag”, schreef North.

Leiden en Voorschoten betalen al ongeveer 0,25 euro per inwoner voor de inzet van de dierenambulance en het opvangen van zieke en gewonde vogels door de organisatie die sinds enkele jaren is gevestigd in een ruimte aan de Draadbaan in Leiderdorp. Ook Zoeterwoude besloot eind 2022 tot een structurele bijdrage en Katwijk deed vorige maand hetzelfde.

Haasje
In Leiderdorp wil het college ook wel gaan bijdragen. Vooralsnog incidenteel. “We kennen in deze gemeente nog geen dierenwelzijnsbeleid”, zei LPL-wethouder Herman Romeijn maandag in de gemeenteraadsvergadering. Naar aanleiding van de brief van de Leidse wethouder vroeg fractievoorzitter Hugo Langenberg van de LPL hoe het er in Leiderdorp voorstaat. Met Dierentehuis Stevenshage heeft de gemeente een overeenkomst voor het opvangen van weggelopen huisdieren en zwerfdieren. Het gaat daarbij jaarlijks om zo’n 15.000 euro.

De dierenambulance en het vogelasiel, ze vallen allebei onder dezelfde organisatie, zorgen voor hulp aan in het wild levende dieren en krijgen tot nu toe geen bijdrage. “We hebben geen wethouder dierenwelzijn, maar we hebben geloot en ik ben het haasje”, lacht wethouder Romeijn die het onderwerp inmiddels bij zijn ambtelijke organisatie op de agenda heeft gezet. Naar verwachting wordt in 2025 een lokaal dierenwelzijnsbeleid ontwikkeld en dan kan de raad aan de hand daarvan beslissen of er structureel geld naar de dierenambulance moet gaan.

Voor de komende jaren wil Romeijn al wel iets doen. “Er zijn recent twee concrete verzoeken om subsidie binnengekomen. Daarover moet nog besloten worden. Ik verwacht dat het college dat binnen enkele weken gaat doen. Ik heb aangegeven welwillend hier naar te willen kijken.”

Leiderdorp Politiek Regio Subsidie voor Dierenambulance


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×