Een groene specht die onlangs werd opgevangen. (Foto: Dierenambulance-Vogelasiel)

Ook structureel geld van Leiderdorp voor Dierenambulance

Leiderdorp gaat de Dierenambulance–Vogelasiel regio Leiden structureel financieel ondersteunen. Voorzitter Jaap van Meijgaarden is verheugd met de bijdrage van 0,25 euro per inwoner voor de opvang en het transport van zwerfdieren en wilde dieren. Eerder hadden Leiden, Voorschoten en Zoeterwoude al tot een jaarlijkse bijdrage besloten.

Volgens Van Meijgaarden sluiten Katwijk en Noordwijk zich hier binnenkort bij aan. Teylingen en Oegstgeest hebben het nog in overweging. “Hopelijk zal het besluit van het college van Leiderdorp hen helpen om ook over de brug te komen”, zo zegt hij.

Zijn stichting had gemeenten in de Leidse regio om een structurele financiële bijdrage gevraagd. Dat verzoek werd ondersteund door de Leidse wethouder Ashley North van financiën. Die vond dat de Dierenambulance-Vogelasiel kwetsbaar was door een te grote afhankelijkheid van incidentele bijdragen.

Provincie
Bij Teylingen en Oegstgeest speelt de vraag of de zorgplicht uit de Wet Natuurbescherming aanleiding moet zijn voor medebekostiging door gemeenten van wildopvang, dit omdat de provincie het op dat gebied tot nu toe liet afweten, zo zegt Van Meijgaarden. “Volgens het nieuwe collegeakkoord van Zuid-Holland gaat de provincie investeren in wildopvang. Hopelijk komt er zo gezamenlijk met gemeenten een dekkend systeem van wildopvang in de provincie.”

Als de Dierenambulance-Vogelasiel spreekt van wildopvang, moet niet meteen gedacht worden aan leeuwen en tijgers. De wet maakt onderscheid tussen ‘gehouden’ en wilde dieren. Gehouden dieren zijn koeien, schapen, honden en katten. Wilde dieren zijn bijvoorbeeld egels, reptielen, hazen en wilde vogels.

Leiden Leiderdorp Maatschappij Oegstgeest Politiek Regio Voorschoten Wassenaar Zoeterwoude Subsidie voor Dierenambulance


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×