Het gebouw van het Hoogheemraadschap van Rijnland
(Foto: Chris de Waard)

Definitieve uitslag waterschapsverkiezingen bekend

Het hoofdstembureau stelt aanstaande donderdag de definitieve uitslag vast van de waterschapsverkiezingen, maar de uitslag is maandag aan het eind van de middag al bekend gemaakt door het Hoogheemraadschap van Rijnland.

Vergeleken met de tussentijdse uitslag die afgelopen donderdag bekend werd gemaakt op basis van driekwart van de getelde stemmen zijn er nog enkele wijzigingen, waarvan een zetel extra voor de BoerBurgerBeweging misschien wel het meest opvalt. Die partij krijgt met de 95.570 stemmen geen vier, maar zelfs vijf zetels en is daarmee veruit de grootste in het waterschap Rijnland.

De VVD volgt op de tweede plek met 79.361 stemmen en dat is goed voor vier zetels (was in 2019 nog 5). Ook de PvdA haalt vier zetels (78.837 stemmen), dat waren er in 2019 nog 3. Water Natuurlijk, dat 76.094 stemmen vergaarde, krijgt vier zetels. Dat is er één meer dan in 2019.

Nul
De Partij voor de Dieren krijgt drie zetels, plus één, op basis van 63.263 stemmen en het CDA houdt er met hun 40.008 stemmen nog twee over. Eentje minder dan vier jaar geleden. De komende jaren zijn vier partijen met elk één zetel vertegenwoordigd in de Verenigde Vergadering (VV). Dat zijn 50PLUS (-1), ChristenUnie-SGP (-1), AWP voor water, klimaat en natuur (gelijk) en JA21 (nieuw). GOUD, Ondernemend Water en Belang van Nederland (BvNL) halen de kiesdrempel niet en komen zodoende net als in 2019 uit op nul zetels.

Geborgde zetels
Helemaal vergelijken met de uitslag van 2019 is trouwens lastig. Toen werden er 21 zetels gekozen nu 26. Dat komt door het vervallen van een aantal zogenaamde ‘geborgde zetels’. Het bedrijfsleven had in het verleden bijvoorbeeld recht op zulke zetels. Die werden sowieso toegekend, zonder dat kiezers daar invloed op hadden.

Een initiatiefwet van D66 en GroenLinks maakte vorig jaar een eind aan een deel van die geborgde zetels. Er zijn er nu nog vier over: twee voor de landbouw en twee voor natuurorganisaties. Hun hun vaak tegengestelde belangen zijn daardoor nog steeds even goed vertegenwoordigd, zo is de gedachte. Eerder waren er negen van die geborgde zetels, waarvan vier voor de agrarische sector, vier voor het bedrijfsleven en een voor natuurorganisaties.

Er waren bij deze verkiezingen dus vijf zetels extra te kiezen. En er waren ook vijf winnaars: BBB, PvdA, Water Natuurlijk, de Partij voor de Dieren en Ja21. Het zou dus ook zo kunnen zijn dat deze partijen hebben geprofiteerd van het wegvallen van de geborgde zetels.

Leiden Leiderdorp Maatschappij Oegstgeest Regio Voorschoten Zoeterwoude Waterschapsverkiezingen 2023


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×