Dijkgraaf Rogier van der Sande toont de eerste voorlopige uitslag aan de waterschapspartijen. (Foto's: Chris de Waard)

BBB grootste bij voorlopige uitslag verkiezingen Rijnland

Ook in het gebied Rijnland is BBB de grootste waterschapspartij geworden met 16,3 procent van de stemmen. Dat blijkt uit de eerste indicaties van de uitslag van de woensdag gehouden waterschapsverkiezingen.

Op basis van 77 procent van die voorlopige uitslagen heeft dijkgraaf Rogier van der Sande van het Hoogheemraadschap van Rijnland die eerste cijfers donderdag aan het eind van de middag bekendgemaakt. Tweede werd de PvdA met 14,3 procent, gevolgd door Water Natuurlijk die 13,3 procent van de stemmen binnensleepte. De VVD werd vierde met 12,5 procent en de Partij voor de Dieren kreeg 11,6 procent.

De overige partijen kwamen niet in de buurt van de bovenste vier. Zo haalde het CDA 6,2 procent, de ChristenUnie – SGP 5,8 procent, de AWP, voor water, klimaat en natuur 5,7 procent, JA21 4,8 procent en 50Plus 3,9 procent. De drie partijen die als laagste eindigden hebben vrijwel zeker te weinig stemmen voor een zetel. Dat zijn Ondernemend Water (2,4 procent), Belang van Nederland (ook 2,4 procent) en Goud met 0,7 procent.

Uitslag
Op donderdag 23 maart stelt het hoofdstembureau om 15.00 uur tijdens een openbare zitting de definitieve uitslag vast. Dan worden ook de voorkeursstemmen per kandidaat bekendgemaakt. Op woensdag 29 maart wordt het nieuwe Algemeen Bestuur van Rijnland geïnstalleerd. Het Algemeen Bestuur van Rijnland wordt ook wel de Verenigde Vergadering (VV) genoemd. Vier jaar lang behartigen zij de belangen van de inwoners en gebruikers in het werkgebied van Rijnland.

Dijkgraaf Rogier van der Sande benadrukt dat het nog een week duurt voordat de uitslag definitief is.

Aad Straathof van BBB hoopt weer een plekje in te nemen in het algemeen bestuur van Rijnland.

Lijsttrekker Sita Dewkalie is trots dat Water Natuurlijk (voorlopig) op nummer één staat in Leiden.

Harbert van der Kaap (Partij van de Dieren) is trots dat zijn partij is gegroeid van twee naar drie zetels.

Leiden Leiderdorp Maatschappij Oegstgeest Politiek Regio Voorschoten Zoeterwoude Waterschapsverkiezingen 2023


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×