In buurthuis Vogelvlucht in Leiden-Zuidwest komen Energiefixers071 en buurtbewoners bij elkaar om klusronde 1 feestelijk af te sluiten. (Foto's: Gerry van Bakel)

Energiefixers071 wil door met volgende ronde verduurzaming huurwoningen

De eerste ronde verduurzaming van huurwoningen door de Energiefixers071 in Leiden-Zuidwest is succesvol verlopen en smaakt naar meer. Ondanks dat de lente is aantocht is, blijven energiebesparende maatregelen een goede zet. EnergiekLeiden, die werkt aan duurzame energieopwekking, wil graag aansluiten en de organisatie versterken.

Op de afsluitende avond in buurthuis Vogelvlucht sprak wethouder Yvonne van Delft de Energiefixers071, buurtbewoners en andere belangstellenden even toe. Ze was getroffen door de energie en warmte die het project en de mensen uitstralen. “Het gaat niet alleen om de energiebesparende middelen, maar ook om de samenwerking en dat zie je hier. Wat een mooi gezelschap bij elkaar.”

Een reportage van verslaggeefster Gerry van Bakel, je hoort achtereenvolgens wethouder Yvonne van Delft, Marije van den Berg van het Druckerfonds, en Rob Boerée van EnergiekLeiden.

Rob Boerée van EnergiekLeiden wil graag een helpende hand uitsteken en het organisatievermogen van EnergiekLeiden inzetten voor de tweede klusronde van de Energiefixers. Hij denkt dat geld voor radiatorfolie en douchekoppen niet het probleem is, maar wel om alles samen te brengen en goed samen te laten werken. “Ik vind dat wat de Energiefixers071 hebben gedaan strikt genomen door de woningcorporaties zou moeten zijn gedaan. Ik weet het kan niet allemaal tegelijk en er is achterstallig onderhoud. Maar het moet wel samen.”

Streefgetal
Projectleider Greet Meesters van Energiefixers071 presenteerde de website met alle cijfers en resultaten van klusronde 1. Vooraf werd gezegd dat er bij tweehonderd huizen van woonstichting Ons Doel in Leiden-Zuidwest zou worden aangeklopt en dat ze hoopte op honderd huishoudens die mee wilden doen. Dat streefgetal werd gehaald. Dankzij de enthousiaste teams van wijkambassadeurs, energiecoaches en klusvrijwilligers die langs de deuren gingen om afspraken te maken en vervolgens boter bij de vis leverden. De Energiefixers071 gaven advies en informatie, maar ‘fixten’ ook de woningen met (kleine) energiebesparende maatregelen.

Kussentje
De klussers van de Energiefixers071 kijken in ieder geval met een goed gevoel terug op de eerste klusronde. Wijkambassadeur Ronald vond het heerlijk zelf aan de slag te gaan. “Ik was na de eerste klusdag meteen verkocht, het ligt natuurlijk in het verlengde van mijn werk als wijkambassadeur. Maar dit was ook hands-on en daar houd ik van.” Klusvrijwilliger Adham is al net zo enthousiast. “Het was heel leuk om te doen en ik verheug me erop nog een keer mee te doen.” Al hebben beide mannen nog wel een tip: als je zolang op je knieën zit, dan moet er wellicht volgende keer ook een kussentje in de klustas van de Energiefixers071.

  • Bart Groeneweg, wijkambassadeur Leiden-Zuidwest, en Yung Lie, wijkambassadeur Morswijk
    Bart Groeneweg, wijkambassadeur Leiden-Zuidwest, en Yung Lie, wijkambassadeur Morswijk
  • Buurtbewoonster Roxanne (links) en Ronald Timmermans, wijkambassadeur binnenstad
    Buurtbewoonster Roxanne (links) en Ronald Timmermans, wijkambassadeur binnenstad
  • Projectleider Greet Meesters met wethouder Yvonne van Delft
    Projectleider Greet Meesters met wethouder Yvonne van Delft
  • Rob Boerée, voorzitter EnergiekLeiden (rechts)
    Rob Boerée, voorzitter EnergiekLeiden (rechts)
  • Klusvrijwilliger Adham (links) in gesprek met Energiefixer Klaas
    Klusvrijwilliger Adham (links) in gesprek met Energiefixer Klaas

 

Duurzaamheid Economie Leiden Maatschappij


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×