Op de plek van het ongeluk is een bloemenzee ontstaan voor Nino. (Foto's en video: Robbert van Cleef)

Leven van opa van verongelukte Nino (12) staat op zijn kop: 'Dit is horror'

Bossen bloemen, teddybeertjes en een grote foto van een lachende Nino. Bij een lantaarnpaal langs de Rietschans in Leiderdorp liggen steeds meer bloemen, knuffels en kaarsjes voor de 12-jarige Nino. De jongen werd daar vrijdag geschept door een vrachtwagen en overleed ter plekke aan zijn verwondingen. “Het is het meest afgrijselijke wat je kan overkomen”, vertelt zijn opa aangeslagen bij de herdenkingsplek.

Nino was vrijdag onderweg naar het Marecollege in Leiden, waar hij op school zat. Rond 9.30 uur ging het mis op de Rietschans. Na een botsing met een vrachtwagen overleed de tiener ter plekke aan zijn verwondingen. De 44-jarige vrachtwagenchauffeur werd aangehouden.

Vier dagen later komt Hans van der Zeeuw, de opa van Nino, een kijkje nemen bij de plek waar zijn kleinzoon is overleden. “Ik voel mij afgrijselijk en heb er geen woorden voor. Mijn dochter, mijn vrouw en ikzelf zijn in elkaar gezakt van verdriet”, vertelt hij. “Het is horror. Ja, eigenlijk is het horror”, voegt hij na een lange pauze toe.

Eerste uur vrij
De dag van het fatale ongeluk begon voor Hans nog als een normale vrijdag. “Ik moest ’s ochtends mijn dochter ophalen en wegbrengen met de auto. Zij vroeg toen nog aan Nino of we hem niet moesten wegbrengen naar school. Maar hij had het eerste uur vrij en ging zelf wel later met de fiets”, begint de opa van Nino. “Een paar uur later hing mijn vrouw hysterisch aan de lijn. Ze zei: Er staan twee agenten voor de deur en die zeggen dat Nino dood is”, gaat hij verder.

“Toen ben ik met de auto naar mijn tante gereden, daar was mijn dochter namelijk op dat moment. En daar heb ik het haar verteld. Ik zal maar niet vertellen wat er toen allemaal gebeurde”, zegt Hans geëmotioneerd. “Daarna zijn we naar mijn vrouw gegaan en toen ging het balletje rollen.”

Afsnijden
Op de plek waar het fatale ongeluk is gebeurd, liggen inmiddels tientallen bloemen en kaarsjes en is een foto van Nino op een lantaarnpaal geplakt. “Er worden door Jan en alleman bloemen neergelegd. Het geeft ergens wel steun om te weten dat het dorp meeleeft”, zegt de opa van Nino.

Wat zich vrijdagochtend precies op de Rietschans heeft afgespeeld wordt nog onderzocht door de politie. “Maar wij denken dat de vrachtwagen te kort door de bocht is gegaan en daardoor de bocht van Nino heeft afgesneden. Waarschijnlijk is mijn kleinzoon daarna naar de verkeerde kant gevallen en vervolgens meegesleept door de vrachtauto”, legt Hans uit. “Er zou nog een automobilist hebben geclaxonneerd om Nino en de chauffeur te waarschuwen”, voegt hij toe.

Dat Nino precies op die plek in Leiderdorp is verongelukt, verbaast Hans niet. “Het is een levensgevaarlijke situatie. De splitsing is gevaarlijk en ze rijden enorm hard. Kijk, deze auto rijdt ook veel te hard”, legt hij uit terwijl een auto voorbij komt scheuren. “Mijn dochter heeft ook meerdere brieven gestuurd naar de gemeente over deze weg. Maar ze geven er gewoon geen prioriteit aan”, zegt de opa van Nino gefrustreerd. “Ze moeten er echt à la minute wat aan gaan doen, anders gaat deze weg nog meer levens kosten”, zegt hij stellig.

Niet alleen Hans is boos over de verkeerssituatie, ook andere bewoners. “Dit ongeluk had gewoon voorkomen kunnen worden. Het is een ontzettend gevaarlijke weg: er is geen apart fietspad, je moet een inham in en weer uit, je kan niet normaal oversteken en het is eigenlijk een industrieterrein. Wij als bewoners moeten daardoor maar kijken hoe je hier veilig moet manoeuvreren met alle vrachtwagens die hier rijden”, zegt een moeder terwijl ze met haar dochter een kijkje komt nemen bij de herdenkingsplek voor Nino.

Kamikaze
“Wat er nu is gebeurd, is de angst die ik als moeder iedere ochtend heb als mijn dochter hier moet oversteken om naar school te gaan. En nu is het werkelijkheid geworden”, vertelt de moeder. “Wij hebben allemaal al bij de gemeente aan de bel getrokken over deze weg, maar we krijgen geen reactie of het verhaal dat er plannen zijn voor in de toekomst. En ik begrijp dat het geld gaat kosten voor de gemeente, maar dit kost mensenlevens”, voegt ze toe. “Het is verschrikkelijk.”

Ook een werknemer van een garage langs de Rietschans bevestigt dat de verkeerssituatie rondom de weg gevaarlijk is. “Wij kennen deze weg op ons duimpje en er is elke dag wel wat op deze weg. Vanmorgen ook nog, toen kwam er een vrachtwagen van links en van rechts en dan staat de hele zaak stil hier”, vertelt hij. “Daarnaast is het kamikazewerk om deze weg over te steken”, voegt hij toe.

Tekst gaat verder na de foto’s.

Conclusies
Ondanks dat Hans het liefst vandaag nog een verandering wil aan de weg waar Nino is verongelukt, gaat deze week al zijn energie uit naar het afscheid van de 12-jarige jongen. “Wij zijn nu heel druk bezig met het regelen van de begrafenis van de zoon van mijn dochter, mijn kleinkind”, zegt hij. “En dat is het meest afgrijselijke wat je kan overkomen.”

De gemeente Leiderdorp zegt in een reactie onderzoek te doen naar de meldingen over de verkeerssituatie rondom de Rietschans. “Ik kan daar nu nog niks over zeggen”, zei verkeerswethouder Bob Vastenhoud. “We leven mee met de familie. Het is verschrikkelijk wat er is gebeurd. We moeten wachten tot het onderzoek van de politie klaar is. We kunnen nu nog geen conclusies trekken.”

Leiderdorp Maatschappij Politiek Nino omgekomen bij verkeersongeluk


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×