Lianne Raat (Partij voor de Dieren) en Marleen Schreuder (GroenLinks). (Foto: Gerry van Bakel)

Politiek Café: meer vrouwen in de gemeenteraad

Vrouwen uit de Leidse raad houden op 24 maart een Politiek Café door en voor vrouwen. Het aantal raadsleden in de Leidse raad bestaat voor minder dan de helft uit vrouwen. Daar moet volgens initiatiefnemers Marleen Schreuder (GroenLinks) en Lianne Raat (Partij voor de Dieren) uit de Leidse gemeenteraad, verandering in komen.

In een open uitnodiging worden alle Leidse vrouwen uitgenodigd om kennis te maken met de lokale politiek. “Om met elkaar te praten over hoe vrouwen het verschil kunnen maken in de stad wordt er een Politiek Café georganiseerd”, vertellen de initiatiefnemers. Hoewel het aantal vrouwen in de gemeenteraad van Leiden hoger ligt dan het landelijk gemiddelde, kan het nog beter. “Het aantal vrouwen in de Leidse gemeenteraad blijft altijd nog achter op het aantal mannen. Dit versterkt het beeld dat de politiek nog steeds een plek is voor met name mannen, terwijl dat niet het geval is. Meer vertegenwoordiging van vrouwen, maar ook andere vormen van diversiteit, zijn juist goed voor de besluiten die de gemeenteraad neemt.”

Enthousiast gaan de initiatiefnemers verder met de acquisitie. “Het is bovendien ontzettend leuk en interessant om raadslid te zijn. Je kunt aan de slag met onderwerpen die voor jou belangrijk zijn, zoals bijvoorbeeld cultuur, het bouwen van woningen, zorg, onderwijs, de lokale economie of de aanpak van klimaatverandering. We gaan graag in gesprek over hoe een betere vrouw-manbalans zorgt voor betere besluiten bij deze onderwerpen.”

Initiatiefnemers Marleen Schreuder en Lianne Raat in gesprek met Gerry van Bakel.

Ook is er ruimte om in te gaan op de uitdagingen die er zijn. Vrouwen kunnen namelijk andere ervaringen hebben in de (lokale) politiek dan mannen. Onderzoek van Kenniscentrum Atria heeft bijvoorbeeld aan het licht gebracht dat hoe meer vrouwelijke raadsleden afwijken van de huidige gemiddelde raadsleden, in gender, leeftijd of culturele achtergrond, hoe vaker zij te maken krijgen met online haat. Daar komt bij dat veel vertegenwoordigers van wijkverenigingen, bedrijven en andere bestuurders uit de stad veelal mannen zijn. Hoe gaan vrouwelijke raadsleden daarmee om? Wat zijn voordelen, vooroordelen en wat zijn de uitdagingen? Voel je belemmeringen om politiek actief te worden en hoe zouden we dat eventueel kunnen oplossen?

“Wij willen met zoveel mogelijk verschillende Leidse vrouwen kennismaken en met elkaar in gesprek over wat ons bindt”, aldus de initiatiefnemers.

Het Politiek Café wordt gehouden op vrijdagmiddag 24 maart in het stadhuis van Leiden. Vanaf 15.30 is de inloop. Van 16.00 tot 18.00 uur is er een inhoudelijk programma: speeddaten met raadsleden, een rondleiding door het vernieuwde stadhuis, deelname aan een discussietafel en een Q&A. Aanmelden is niet nodig maar kan wel bij Lianne Raat: L.raat@gemeenteraadleiden.nl.
Schreuder en Raat roepen vrouwen op om vooral iemand mee te nemen, een vriendin, dochter of mantelzorger. Voor de gezelligheid, maar ook omdat dat soms prettig voelt. Alleen even komen kijken? Ook dan ben je van harte welkom.

Meer vrouwen in politiek zijn nodig
In de Leidse gemeenteraad zitten 39 mensen, deze gemeenteraadsleden zijn gekozen bij de gemeenteraadsverkiezingen van vorig jaar (2022). Van deze 39 mensen zijn er 18 vrouwen, dat is 46 procent van het totaal. Bovendien zijn er naast de raadsleden ook duoleden actief, dat zijn mensen die niet zijn gekozen met de verkiezingen maar wel namens een partij zijn benoemd in raadscommissies. Er zijn in Leiden 24 duoraadsleden, van wie 8 vrouwen en 16 mannen. Het aantal vrouwen dat duoraadslid is dus maar 33 procent van het totaal aantal duoleden.

Leiden Politiek


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×