Sportwethouder Fleur Spijker opende de Koningsspelen Leiden vanmorgen samen met Hans Kallenberg. (Foto's: Chris de Waard)

Toekomst Koningsspelen Leiden onzeker

Om klokslag 9.00 uur werden vrijdagmorgen de Koningsspelen Leiden geopend op het terrein van LCF aan de Boshuizerkade.

Het voormalige FC Boshuizen is een van de locaties waar bijna 7.000 basisscholieren vandaag een extra beweegdagje beleefden. Althans, dat was eigenlijk wel de bedoeling bij de start van de Koningsspelen in 2013. “Maar inmiddels zijn er ook scholen die de jaarlijkse sportdag hebben laten vervallen”, zegt organisator Hans Kallenberg met spijt in zijn stem.

Organisator Hans Kallenberg over de toekomst van de Koningsspelen in Leiden.

Het was voor Kallenberg niet de enige reden om vandaag gemengde gevoelens te hebben bij de Koningsspelen Leiden. Het is namelijk de laatste keer dat hij ze samen met zijn comité organiseert. “Het lukt gewoon niet meer. Er zijn zoveel deelnemers dat we het niet meer bolwerken. Er zijn echt te weinig vrijwilligers.”

Dat probleem speelt al jaren, maar de organisatie had een aantal keren ‘geluk’, maar dan wel bij een ongeluk. “Omdat er scholen zijn die de afgelopen jaren om verschillende redenen niet meededen, lukte het steeds net, maar nu stopt het dus alsnog.” Kallenberg hoopt uit de grond van zijn hart dat er een oplossing gevonden kan worden, zodat de Koningsspelen een doorstart kunnen maken. “Want zolang we een koning hebben, moeten er natuurlijk Koningsspelen zijn.”

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Sleutelstad (@sleutelstad)

De komende tijd gaan scholenkoepels PROO en SCOL in gesprek met elkaar, de gemeente en andere stakeholders om te kijken of het lukt de organisatie over te nemen. Of dat gaat lukken is nog maar de vraag. Er moeten dan mensen vrijgemaakt worden en dat kost geld. Dat budget is er vooralsnog niet. Een van de ideeën die er leeft is het betrekken van studenten bij de organisatie. Bijvoorbeeld via Student&Stad. Met dat programma worden studenten in Leiden betrokken bij de Leidse cultuur. Ook worden er evenementen ontwikkeld.

Advertentie

Leiden Maatschappij Onderwijs Sport


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×