Euforie bij de kandidaten van BBB Zuid-Holland als de exitpolls op het scherm verschijnen. (Foto's: Chris de Waard)

Zuid-Hollandse uitslag woensdagavond nog niet bekend; BBB voorzichtig positief

Er hing een wat onbestemde sfeer bij de uitslagenavond in het provinciehuis Zuid-Holland in Den Haag. Partijen konden afwisselend juichen om de winst elders, berusten in het verlies in een ander deel van het land of opgelucht ademhalen als dat beperkt bleef, maar hoe de vlag er in Zuid-Holland zelf bijhangt wordt pas donderdag duidelijk.

Bureau Ipsos had exitpolls van de provincies Noord-Brabant, Noord-Holland en Overijssel omdat die drie samen een afspiegeling vormen van het land. Of dat ook echt zo uitpakt, zal donderdag pas echt in de volle omvang duidelijk worden.

Lijsttrekker Hans Veentjer van de BBB Zuid-Holland wil alleen mee gaan besturen als er geen boeren gedwongen uitgekocht gaan worden.

Optimisme is er sowieso bij de BoerBurgerBeweging. Lijsttrekker Hans Veentjer durft nog geen voorspelling te doen over het aantal zetels, maar anderen in het provinciehuis wel. “Ik denk dat zo zomaar tien zetels kunnen halen”, zegt provinciesecretaris Marcel van Bijnen. “Maar hoeveel het er ook worden, we gaan de gekozen statenleden goed wegwijs maken.” Die aspirant statenleden van BBB Zuid-Holland zijn overigens al maanden bezig met de provinciale politiek. “We hebben ze bijvoorbeeld al vaak gezien bij commissievergaderingen.”

Edwin Veldhuijzen uit Zoeterwoude (plek 6) en Peter Koevoet uit Voorschoten (plek 11) maken allebei kans op een plek in Provinciale Staten. Koevoet waarschijnlijk alleen als BBB gaat meebesturen en er mensen boven hem op de lijst doorschuiven naar het provinciebestuur.

VVD-gedeputeerde Frederik Zevenbergen uit Leiden kijkt terug op een hectische dag en hoopt op een mooie uitslag voor zijn partij. “Want ik wil natuurlijk graag door.”

Moniek van Sandick staat nog met één been in de Provinciale Staten. Ze werd eerder dit jaar wethouder namens het CDA in Zoeterwoude, maar is ook nog statenlid. Dat blijft ze totdat eind maart de nieuwe PS-leden worden geïnstalleerd. Dat haar partij zwaar heeft verloren, vindt ze jammer, maar zag ze wel aankomen. “En we hebben tijdens de campagne ook veel enthousiasme gezien over het CDA, dus het zit er nog wel, maar we moeten er weer verder naar op zoek.”

Leiden Leiderdorp Oegstgeest Politiek Regio Voorschoten Zoeterwoude Provinciale Statenverkiezingen 2023


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×