(Foto en video: Robbert van Cleef)

Megaplan stadsvernieuwing stuit op verzet buurtbewoners

Het is met een investering van zo’n 75 miljoen euro een enorm project voor de gemeente Leiden, de sloop en bouw van nieuwe huizen langs de Leidse Ring Noord. Daarnaast moet er boven die drukke ringweg een dakpark komen. Donderdagavond praat de gemeenteraad over het project en ligt de vraag op tafel of het plan zoals dat er nu ligt ook zo uitgevoerd gaat worden. Want uit de wijk zelf komt niet alleen maar applaus voor de plannen. En ook de gemeenteraad is kritisch.

Het gebied dat de gemeente Leiden onder handen wil nemen is groot. Een dakpark bovenop de Willem de Zwijgerlaan tussen de Kooilaan en de Sumatrastraat moet ervoor zorgen dat twee buurten die nu van elkaar gescheiden zijn door de weg, één wijk gaan worden.

“We zijn van plan om samen met de woningcorporaties 1400 woningen hier te realiseren”, zegt wethouder Julius Terpstra. Dat is niet alleen nodig vanwege het tekort aan woningen, maar de woningen uit de jaren ’50 en ’60 zijn ook hard aan vervanging toe. “Dus we gaan deels renoveren, slopen en bouwen en groen toevoegen. Door een dakpark te maken krijgen we daar een hoop extra groen erbij.”

Holle dijk
Buurtbewoners pleiten ervoor om een groter deel van Leiden-Noord bij de plannen te betrekken, onder meer door het aanleggen van een holle dijk over een flink deel van de ringweg. Maar dat ziet de verantwoordelijk wethouder niet zitten. “Een holle dijk gaat vijf meter de lucht in dus dat zorgt juist voor een extra barrière in de wijk. En daarnaast werkt het ook verkeerskundig niet goed”, legt wethouder Ashley North uit.

Niet gehoord
Ondanks dat de gemeente deze optie onderzocht heeft, voelen sommige buurtbewoners zich niet gehoord door de gemeente Leiden. En zij zijn bereid het juridische gevecht aan te gaan. “Ik hoef zelf niet naar de Raad van State”, zegt Tom van Alphen van het bewonersinitiatief Leiden-Noord. “Maar ik durf mijn hand ervoor in het vuur te steken dat er individuen of organisaties zijn die zeggen, ‘als het zo gaat, dan gaan we er hard in’.”

Om de wijk wat meer mee te krijgen in de plannen vindt een deel van de gemeenteraad het verstandig om niet overhaast zo’n groot besluit te nemen. “Wij willen samen met een paar andere partijen pleiten voor een pas op de plaats”, zegt VVD-raadslid Tom Leest. “Om zo alsnog de tijd te nemen om zaken verder uit te spreken en te onderzoeken met elkaar om zo echt tot een gezamenlijk plan te komen.” De VVD hoopt dan voor de zomer tot een akkoord te komen over de plannen.

Leiden Maatschappij Politiek Leidse Ring Noord


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×