Jacintha Groen organiseert zondag de bijeenkomst 'Voorbij de komma' in de Hooglandse Kerk. (Foto: Chris de Waard)

Slavernijdiscussie in Hooglandse Kerk: 'Voorbij de komma'

Minister-president Mark Rutte bood vorig jaar december excuses aan voor het slavernijverleden van Nederland. Die excuses eindigden met een komma, zoals hij zelf zei. “Met ‘Voorbij de komma’ willen we op 26 maart in de Hooglandse Kerk met elkaar onderzoeken hoe het verder moet”, zegt mede-organisator Jacintha Groen die dit jaar ook aan de basis staat van de Keti Kotiherdenking in Leiden.

Groen: “Na een inleiding door interessante sprekers, waaronder Linda Nooitmeer en wethouder Abdelhaq Jermoumi volgt een dialoogtafel waar we met elkaar in gesprek gaan. We hopen dat de bijeenkomst inzichten ‘Voorbij de komma’ opleveren die we te zijner tijd aan de premier kunnen aanbieden.”

Jacintha Groen vertelt in Nieuws071 over de bijeenkomst die aanstaande zondagmiddag wordt georganiseerd in de Hooglandse Kerk.

Rechtvaardiging
Linda Nooitmeer, bestuursvoorzitter van het Nationaal Instituut Nederlands Slavernijverleden en Erfenis (NiNsee), licht de visie en de rol van het instituut op landelijk niveau toe in het traject van ‘Voorbij de komma’. Wethouder Abdelhaq Jermoumi van Kansengelijkheid, Jeugd en Onderwijs spreekt over de betekenis van de gemeente daarin. Tenslotte gaat Martijn Stoutjesdijk van de Protestantse Theologische Universiteit (PThU) in op het historisch onderzoek naar de rol van de Protestantse Kerk ten tijde van de slavernij. De brochure die de PThU heeft uitgegeven, maakt al duidelijk hoe de toenmalige staatskerk de morele rechtvaardiging bood voor de handel en wandel in de voormalige koloniën.

Na de inleidingen nemen de sprekers met Robert van der Toorn, voorzitter van de Ekklesia, plaats in een panel. Na een plenaire discussie gaan de aanwezigen in groepjes om de tafel om met elkaar in gesprek te gaan aan de hand van een aantal stellingen. Daarna worden de uitkomsten van de tafels teruggekoppeld en met het panel besproken.

Voorbij de Komma wordt zondag 26 maart gehouden van 14.00 tot 16.00 uur in de Hooglandse Kerk in Leiden. De toegang is gratis. Organisatoren zijn de Ekklesia Leiden, Diaconaal Centrum de Bakkerij en de Stichting Songs of Freedom.

Leiden Maatschappij Keti Koti


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×