(Foto: Lieuwe van Slooten)

Achterdeur die voordeur werd zorgt nog steeds voor verwarring en onvrede

De onrust over de ‘voordeur’ in de Nieuwebrugsteeg achter de Hogewoerd duurt nog altijd voort. Bewoners hebben last van mensen die achter hun huis het adres Nieuwebrugsteeg 11A proberen te bereiken. Hierbij moet een pad betreden worden dat privégrond is. Wat overlast veroorzaakt van bezorgers en mensen die het adres niet kunnen vinden. Het is een verwarrende situatie tussen de gemeente en de bewoners. Waar sommige vergunningen die aangehaald worden al meer dan 20 jaar geleden verleend zijn.

De bewoners dienden een handhavingsverzoek in bij de gemeente. Omdat de voordeur aan de achterkant van nummer 71 in hun ogen niet vergund zou zijn. De gemeente is daar niet op ingegaan omdat “concreet zicht op legalisatie” bestaat. Waarmee ze naar eigen zeggen “in deze bijzondere omstandigheid niet verplicht zijn te handhaven op het ontbreken van een vergunning.” Deze legalisatie waar de gemeente over praat, ontstaat als de eigenaar van Hogewoerd 71 een vergunning aanvraagt voor een voordeur aan de achterkant van het pand. Alleen is de eigenaar dat niet van plan, omdat hij de buren niet tot last wil zijn.

De verhuizing van de voordeur naar de achterkant is volgens de bewoners niet vergund. En ook niet door de huidige eigenaar, die het pand sinds 2014 in bezit heeft, aangevraagd. Volgens de gemeente is de nieuwe voordeur aan de achterkant wel vergund door het recht van overpad dat de vluchtweg vormt voor nummer 71.

Hek
“Wij vinden het onbegrijpelijk en teleurstellend dat gemeente, die op eigen initiatief deze overlastgevende situatie en inbreuk op ons eigendom heeft gecreëerd door een huisnummer op een achterdeur toe te kennen en uiteindelijk weigert om met ons en de eigenaar in gesprek te gaan over de beschikbare oplossingen”, schrijft Carly Giezen, een van de buurtbewoners.

Het vraagstuk ligt nu bij de commissie beroep en bezwaar. Die doet binnenkort uitspraak. Voor Giezen zijn er nog altijd meerdere opties voor oplossingen. Al zijn ze niet altijd voor iedereen even wenselijk. Er is besproken om een hek neer te zetten, of de voordeur moet weer terug naar de voorkant van Hogewoerd 71. Dat zou dan wel betekenen dat er binnen een nieuwe trap naar boven gemaakt moet worden. Wat dan weer ten kosten zou gaan van de winkelruimte.

Leiden Maatschappij


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×