Vlnr: Linda Nooitmeer, Mariska de Jong, Migaisa Poeketi, Jacintha Groen, Abdelhaq Jermoumi en Janice Slagveer. (Foto's: Noah Groen)

Dialoogtafels slavernijverleden in Hooglandse Kerk: 'Meer aandacht in onderwijs en monument bij het stadhuis'

Na de excuses voor het slavernijverleden stond er geen punt, maar een komma. Maar wat komt er dan na die komma, vraagt Jacintha Groen van Songs of Freedom zich af. Zij organiseert al jaren de Keti Kotiherdenking in Leiden. Zondag 26 maart kwamen op haar initiatief zo’n negentig mensen bijeen in de Hooglandse Kerk om een antwoord te vinden.

Linda Nooitmeer, voorzitter van Nationaal Instituut Nederlands Slavernijverleden en Erfenis, was een van de sprekers in de Hooglandse Kerk. Ze deed een oproep om muren af te breken en moedigde de aanwezigen aan om ambassadeurs te worden. “Het is prettig om onder gelijkgestemden te zijn zoals hier in deze kerk, maar het is belangrijker om te praten met mensen die er misschien anders over denken.”

Een reportage van verslaggeefster Gerry van Bakel bij de dialoogtafelbijeenkomst in de Hooglandse Kerk op zondag 26 maart.

Nooitmeer zei verder dat 400 jaar slavernijgeschiedenis de beeldvorming blijft beïnvloeden. “Misschien onbewust blijft het beeld van inferioriteit in stand, door mensen van kleur niet serieus te nemen, hun deskundigheid in twijfel te trekken, ze alleen voor de vorm ergens bij in te zetten. Zo komen we niet tot een heilzame verwerking van de pijn.”

Uit de dialoogtafels op de bijeenkomst komt de wens naar voren meer aandacht aan het slavernijverleden te besteden in het onderwijs en een anti-slavernijmonument in Leiden te plaatsen. Wethouder Abdelhaq Jermoumi ondersteunt die wens. “Als wethouder ga ik natuurlijk niet over de inhoud van het onderwijs. Maar we pakken wel onze rol, want we willen meer Leidse scholen bij dit thema betrekken, omdat het belangrijk is dat Leidse kinderen meer leren over het slavernijverleden.”

Organisator Jacintha Groen staat zelf al tientallen jaren voor de klas en bespreekt ook met de jongste kinderen op de basisschool zaken als racisme en het slavernijverleden. “Ik voel me wel gesteund door deze oproep. Ik doe dit al jaren. Ik ben blij met hoe het deze middag gaat. Ik had misschien stiekem op iets meer mensen gehoopt, maar het is toch een succes.”

Op de website van Songs of Freedom zijn meer activiteiten in de aanloop naar de Keti Kotiherdenking te vinden.

Leiden Maatschappij Keti Koti


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×