Kasteel Duivenvoorde
Kasteel Duivenvoorde. (Foto: Cor Klein)

Kasteel Duivenvoorde kleurt Oranje

De families die op het kasteel en landgoed Duivenvoorde in Voorschoten woonden hebben een innige band gehad met het Huis van Oranje en Oranje-Nassau. Zij vochten aan de kant van de Oranjes, dienden in hoge politieke ambten of waren kamerheer of hofdame voor de opeenvolgende koningen en koninginnen. Deze maand is het tien jaar geleden dat de inhuldiging van koning Willem-Alexander plaatsvond, een uitgelezen moment om dit bijzondere verhaal te vertellen in de tentoonstelling ‘Franje & Oranje’.

Passende opening
In het Sleutelstadprogramma Cultuur071 vertelt Simone Nieuwenbroek, conservator Kasteel Duivenvoorde, dat de relatie tussen het kasteel en de oranjes maar liefs vierhonderd jaar heeft bestaan. Die band werd nog eens benadrukt door de wijze waarop de tentoonstelling vorige week werd geopend. Nieuwenbroek: “We waren zeer vereerd dat Hare Excellentie M.L.A. gravin van Zuylen van Nijevelt – den Beer Poortugael, grootmeesteres van Z.M. Koning Willem-Alexander, op 4 april deze tentoonstelling wilde openen. Heel bijzonder, zoiets maak je niet vaak mee.”

Watergeuzen
De tentoonstelling begint met het ‘Smeekschrift der Edelen’ dat in 1566 werd aangeboden aan de landvoogdes Margaretha van Parma en, al even uniek, een Geuzenpenning. Nieuwenbroek: “Zeker voor bezoekers uit Leiden zijn dat geweldig interessante objecten, omdat ze alles te maken hebben met het beleg en ontzet van Leiden.”

Oranje-memorabilia
De expositie toont vele persoonlijke objecten uit de collectie van Duivenvoorde, waaronder japonnen, uniformen, historische objecten, correspondentie, prentbriefkaarten en een grote verzameling Oranje-memorabilia. Voor deze tentoonstelling leenden de Koninklijke Verzamelingen een aantal bijzondere bruiklenen uit, onder meer een deel van een dessertservies dat Koning Willem I cadeau kreeg voor zijn verjaardag. Nieuwenbroek: “De bezoeker moet op het kasteel eigenlijk het gevoel krijgen dat het een bewoond huis is en dat de bewoners even weg zijn. We hebben daarom dat servies op een lange tafel opgesteld met bestek en bloemstukken. Je krijg dan het gevoel dat de bewoners zo terugkomen om aan tafel te gaan.”

De tentoonstelling ‘Franje & Oranje’ is nog tot 1 oktober te zien in Kasteel Duivenvoorde in Voorschoten.


Conservator Simone Nieuwenbroek over Franje & Oranje (deel 1)


Conservator Simone Nieuwenbroek over Franje & Oranje (deel 2)

Cultuur Maatschappij Voorschoten


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×