Het Rembrandtbeeld van Gabriel Sterk toen het nog voor De Lakenhal stond. (Foto: Museum de Lakenhal)

Rembrandtbeeld van Gabriel Sterk komt niet terug naar Leiden

Het standbeeld dat de in Frankrijk woonachtige kunstenaar Gabriel Sterk (80) maakte van schilder Rembrandt van Rijn keert definitief niet terug naar Leiden. In 2020 stond het beeld bij de ingang van Museum de Lakenhal ter gelegenheid van de tentoonstelling ‘de Jonge Rembrandt’. Na afloop werd gezocht naar een geschikte plek voor het beeld, maar deze werd niet gevonden. Het standbeeld gaat terug naar de kunstenaar.

“Het is een lastige boodschap, maar we hebben echt een heel lang traject achter de rug waarbij het gewoon niet lukt om een plek te vinden die aan alle voorwaarden voldoet”, zegt cultuurwethouder Yvonne van Delft.

Wethouder Yvonne van Delft over het Rembrandtbeeld van Gabriel Sterk.

Rembrandtpark
Toen de tentoonstelling over de jonge jaren van Rembrandt stopte, moest het beeld ook weg. De gemeente vroeg het Lucas van Leyden Fonds een nieuwe plek voor het standbeeld te vinden. Na een selectietraject heeft het fonds mogelijkheden van plaatsing in het Rembrandtpark, de Beestenmarkt en het Galgewater uitgebreid onderzocht, maar uiteindelijk bleek geen van deze plekken geschikt. “Hierop hebben ze de opdracht teruggeven en zijn we als gemeente zelf op zoek gegaan”, vertelt Van Delft.

Galgewater
De gemeente vond een plek bij het Galgewater. “De bewoners waren enthousiast, maar de kunstenaar vond de plek niet geschikt omdat het beeld dan niet met zijn gezicht in de zon stond en zo onvoldoende tot zijn recht zou komen”, herinnert Van Delft zich.

Vol
Sterk zag een tiental meters verderop, in het parkje bij Molen de Put, wel mogelijkheden. “Eigenlijk waren we er toen als gemeente al klaar mee, maar op verzoek van de bewoners wilden we toch nog een poging wagen.” Dit keer was het de Adviescommissie Ruimte die tegen het plan was. “Omdat daar ook al het Indië-monument, de molen zelf en een speelveldje zijn, vinden ze het te vol worden. Bovendien hadden de bewoners ook nog allerlei wensen die veel geld kosten. Toen heb ik gezegd: dan zien we er van af”, legt Van Delft uit.

Het beeld staat momenteel in het atelier van de bronsgieter en zal dus niet terugkeren naar Leiden. Of het standbeeld omgesmolten wordt of in een andere gemeente, bijvoorbeeld Amsterdam waar de schilder op latere leeftijd woonde, wordt geplaatst is aan de kunstenaar.

Leiden Maatschappij Politiek Rembrandt in Schildersjas


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×